Jornada de ciència ciutadana
Jornada de ciència ciutadana. La Jugatecambiental de Castelldefels acull aquest dissabte 18 de maig (11.30 a 13.30 hores) una nova edició del BioPlatgesMet, jornada de ciència ciutadana entorn la biodiversitat a les platges metropolitanes. Sota el títol “Botànica: observem les espècies de vegetació dunar”, la jornada de sensibilització mediambiental té lloc a la platja de la Pineda (amb sortida des de l’Espai Natur@ula – Biblioplatja del passeig Marítim).
És una activitat gratuïta, oberta a persones adultes. Cal fer inscripció prèvia a través de la següent adreça de correu electrònic activitatsmetropolitanes@bcn.cat
En ella, les persones participants es convertiran en científiques i ajudaran a fer un cens botànic. Descobriran les diferents espècies botàniques de les dunes, faran fotografies i les pujaran a l’app MINKA. Les dades passaran a formar part del projecte BioPlatgesMet, que es fa en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar i l’Institut Metròpoli.
És una activitat emmarcada en el 18è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans (AMB).
Jornada de ciència ciutadana
Poden trobar més informació als següents ENLLAÇOS (Ajuntament de Castelldefels i AMB)
Què és BioPlatgesMet?
Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana que té com a missió prioritària promoure la gestió sostenible dels ecosistemes de platges i dunes, analitzar l’avaluació dels impactes de les accions i estratègies actuals i futures i implementar solucions efectives de protecció dels ecosistemes litorals.
Les dades obtingudes s’analitzen i aporten coneixement sobre la biodiversitat i les condicions dels ecosistemes costaners. S’avaluen també els impactes per a la planificació d’accions i estratègies de futur. Això fa avançar en la gestió sostenible d’aquests espais, equilibrant-hi l’ús públic amb la conservació de les espècies, alhora que es poden abordar reptes del canvi climàtic.
BioPlatgesMet és una iniciativa emmarcada en el projecte europeu GUARDEN en l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb la participació de l’AMB juntament amb l’Institut de Ciències del mar i l’Institut Metròpoli, que contribueixen amb 15 socis més de 8 països diferents.
L’objectiu principal de BioPlatgesMet és protegir la biodiversitat de les platges metropolitanes, preservar els beneficis que la natura aporta a la societat i conscienciar la ciutadania de la seva importància.
Aquesta iniciativa de ciència ciutadana recopila dades sobre la biodiversitat de les platges amb geolocalització, mapatge de vegetació i seguiment d’espècies a l’ecosistema platja-duna.
Poden trobar més informació al següent ENLLAÇ
L’Observatori Metropolità de Papallones busca persones voluntàries a Castelldefels
Jornada de ciència ciutadana
L’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS) està buscant persones voluntàries a municipis com Castelldefels, que compten amb parcs i platges. En el nostre cas, busquen persones que puguin ajugar el seguiment d’aquests lepidòpters al parc del Castell i a la platja de la Pineda.
L’mBMS és un projecte de ciència ciutadana que busca persones voluntàries per fer un cens de papallones a diferents municipis. Aquests censos són molt importants, ja que les papallones són uns bioindicadors de la qualitat ambiental de l’entorn. Les dades obtingudes es treballen per dues institucions científiques: CREAF i Institut Metròpoli i se’n pot fer un seguiment les papallones dels parcs i platges metropolitans, grans desconeguts en el terreny científic, però que acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. L’estudi representa un laboratori per provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes en aquests espais.
Poden trobar més informació al següent ENLLAÇ