19.4 C
Castelldefels
viernes, mayo 24, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Alerta amb la fregidora d’aire: «És el cavall de Troia per on entren els ultraprocessats»

Alerta amb la fregidora d’aire

Alerta amb la fregidora d’aire sí o fregidora d’aire no? El debat està sobre la taula. Per a uns és l’invent de l’any: cuinar amb molts menys greixos, facilitat d’ús i quantitat de receptes (l’internet m’és ple). 

Per a d’altres, però, no és una màquina tan meravellosa: massa despesa energètica, poca capacitat, andròmina que ocupa massa espai i un seguit de crítiques que ja entren en el terreny de la salut i, per tant, cal avaluar si realment són certes. Vegem el cas d’aquest vídeo d’Instagram.

Tot seguit entrem a desgranar-ne les principals crítiques, amb l’ajuda de dos experts tecnòlegs dels aliments: Javier Morallón (professor de biologia i expert en tecnologia dels aliments) i José Juan Rodríguez Jerez, catedràtic de l’Àrea de Nutrició i Bromatologia a la UAB i doctor en Veterinària).

Alerta amb la fregidora d’aire

Les temperatures excessives

Cuinar a temperatures massa elevades pot destruir vitamines i altres nutrients? Cal anar amb compte, perquè sí que es poden destruir algunes vitamines termosensibles, com les vitamines B o la vitamina C. «Es poden degradar per excés de temperatura i d’oxidació quan es fregeix un aliment», diu el doctor Rodríguez Jerez. 

Fregidora d'aire.
Fregidora d’aire  Wikimedia Commons – CC BY 2.0 I am R

Morallón trenca una llança a favor de les temperatures de cocció, que també ajuden a destruir antinutrients i fan que les vitamines i altres elements (especialment les proteïnes) es puguin absorbir millor que si l’aliment no s’ha cuinat. «Alerta amb la moda del crudiveganisme, perquè aquí podem estar perdent molts nutrients, i això no és recomanable», explica. «Però sí: és cert que les vitamines esmentades, sotmeses a temperatures massa altes, es poden perdre. I alhora, els greixos arriben al punt de fum i comencen a cremar-se i a perdre propietats».

La famosa acrilamida

A més, quan es torra molt un aliment ric en hidrats de carboni apareix l’acrilamida, un tòxic potencialment cancerigen. «És la reacció de Maillard», diu Morallón. «Allò que cuines comença amb un color groguenc i després més daurat. Fins aquí, bé. Però tot el que vagi quedant marró o negre torrat-carbonitzat, ja no és recomanable menjar-s’ho. Com més fosc sigui el color, comencen a generar-se més substàncies tòxiques, com hidrocarburs aromàtics, amines heterocícliques, acrilamida, etcètera». De tota manera, Morallón afegeix que, «comparant-la amb una fregidora convencional, es genera un 90% menys d’acrilamida«.

Alerta amb la fregidora d’aire

Tots dos experts coincideixen que, si la dieta és equilibrada, no passa res per cuinar de tant en tant amb l’airfryer. «Tot és qüestió de quantitats», aclareixen. «Qui menja patates fregides constantment durant molt de temps, si estan molt torrades perquè li agraden cruixents, pot tenir problemes», afegeix Rodríguez Jerez. «El problema no és la màquina, sinó la dieta poc variada. Quan van sortir els microones també hi va haver moltes opinions contràries per una suposada exposició a les ones». 

Es desprenen partícules metàl·liques del recipient que passen al menjar

Morallón no hi veu perill, aquí: «L’alumini és un dels metalls més habituals de l’escorça terrestre, hi ha una pila d’aliments que contenen alumini i el nostre cos és perfectament capaç de gestionar aquestes partícules i eliminar-les per via renal». A més, deixa clar que no es desprèn tan fàcilment, que l’alumini dels estris de cuina tenen una cobertura protectora i que la llei és força restrictiva en aquest aspecte. No cal patir per això.

La fregidora d'aire acostuma a acompanyar-se d'un augment en la quantitat de fregits.
La fregidora d’aire acostuma a acompanyar-se d’un augment en la quantitat de fregits.  Freepik – siraphol siricharattakul

Alerta amb la fregidora d’aire

Els estris i motlles de silicona desprenen partícules tòxiques

Ja no és així. Els experts indiquen que des de fa pocs anys la normativa europea també ha restringit molts components tòxics dels estris que entren en contacte amb els aliments. Javier Morallón recomana que renovem tots els estris de silicona que siguin més antics d’un o dos anys i en comprem de nous, que estiguin fabricats —sobretot— a la Unió Europea, per assegurar-nos que no desprenen cap element tòxic.

Altres crítiques

Altres experts en nutrició asseguren que el fet de «cuinar amb menys oli» és relatiu. Si una família que cuida molt bé l’alimentació, compra una fregidora d’aire i es posa a cuinar aliments ultraprocessats. «Aquests aparells blanquegen molts tipus d’aliments gens recomanablesnuggets, crestes congelades, croquetes, etcètera, molts dels quals ja venen prefregits, i per això queden tan bé a la fregidora d’aire», comenta Morallón. «Però si tu no menjaves això, ara de sobte t’ho començaràs a menjar, i no interessa. La fregidora d’aire pot ser un cavall de Troia perquè entrin molts aliments que no ens interessen gens. A mi me’n van regalar una i la vaig anar a bescanviar».

«Caldrà veure si es consolida l’arribada de les fregidores d’aire com va passar amb els microones i els telèfons mòbils. En un termini d’un o dos anys ho podrem comprovar», rubrica el professor de la UAB. «Dependrà de si el públic ho considera còmode i pràctic o pesen més els inconvenients d’excés de temps, despesa energètica i ocupació d’espai». 

Alerta amb la fregidora d'aire: "És el cavall de Troia per on entren els ultraprocessats"

VÍCTOR ENDRINO CUESTA RAC1

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias  La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,800SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights