Consum rècord de begudes
Consum rècord de begudes. El consum de begudes energètiques entre els adolescents no para de créixer. Més de la meitat de nois entre 14 i 18 van declarar haver-ne consumit l’últim mes, la xifra més alta que s’ha assolit mai.
Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, corresponents al 2023, aquest consum és més accentuat en nois que en noies: l’any passat, el 54% dels nois van admetre haver-ne pres en els últims 30 dies mentre que, entre les noies adolescents, aquesta xifra es va situar en el 41%.
Fa temps que el personal sanitari alerta que aquest tipus de begudes contenen gran quantitat de cafeïna i poden generar problemes de salut.
Consum rècord de begudes
Els riscos d’un consum excessiu
La tècnica de l’Agència de Seguretat Alimentària Victòria Castells recorda que, aproximadament, un producte d’aquest tipus equival a «quatre tasses de cafè filtrat, dos cafès expresso o dues o tres llaunes d’una beguda de cola». A banda de la cafeïna, se li ha de sumar el sucre i altres substàncies excitants com la taurina o el ginseng, depenent de cada llauna i fabricant.
Una de les característiques d’aquestes de begudes és la facilitat d’accés: els adolescents en poden comprar a qualsevol supermercat per 2 euros i mig la llauna.
Però què passa després d’ingerir-la? Normalment, qui en consumeix experimenta una sensació d’estar molt despert i sobretot de tenir més resistència física. Justament per això molts joves en beuen, per aguantar una activitat física intensa.
És el cas del Lluís, casteller, i de la Natàlia i en Cayetano, que fan 4t d’ESO i en són consumidors habituals:
«Treballava de 6h a 15h, feia migdiada però, a l’hora de l’assaig, estava cansat. Notava molta diferència el dia que en prenia i el dia que no.»
«Estic molt cansada pels esforços que faig a l’entrenament i, si ja no aguanto més, em prenc això per poder poder seguir una mica.»
«Montser, Red Bull… abans d’entrenar em van bé, em donen energia. Potser en prenc tres a la setmana, però després ja no en bec més.»
Consum rècord de begudes
Els experts adverteixen que un abús en el consum d’aquestes begudes pot portar a situacions com la que descriu el doctor Saltor, pediatre que treballa al servei d’urgències de la Clínica Teknon de Barcelona:
«Hi ha molts nanos que vénen a urgències perquè han patit una crisi d’angoixa, taquicàrdia… els deriven al cardiòleg i veuen que ha estat per la ingesta d’aquestes substàncies.»
Compte amb els còctels
El doctor Saltor constata que l’efecte és encara pitjor quan aquestes begudes es barregen amb altres substàncies estimulants, com l’alcohol. Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, un 17% dels nois i noies de 14 a 16 anys han fet aquesta barreja l’últim any, una xifra que encara s’enfila més a arribar a la majoria d’edat, quan barregen prop del 25% d’aquests joves.
La pediatra del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu Patrícia Gallardo explica que un dels perills de fer aquestes mescles, és que «la coordinació motora es veu alterada per l’alcohol i això no es reverteix amb una beguda energètica, però dona una falsa seguretat i de vegades en prenen per després agafar patinets elèctrics o altres transports.»
Consum rècord de begudes
Posar-hi fre
Davant d’aquest auge de les begudes energètiques entre els joves, hi ha comunitats autònomes que volen regular-ne la venda entre els menors de 18 anys. És el cas de Galícia, que ja està elaborant un projecte de llei que equipararà aquestes begudes a l’alcohol.
D’altres, com Catalunya, ho estan valorant. Des de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària volen «arribar a aquest públic objectiu per evitar aquestes conductes de risc» i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, confirma que ja hi estan treballant, però encara està per definir com s’aplicaria a la pràctica.
«És un tema que ens preocupa i estem estudiant com regular l’accés dels infants i joves, però hem de veure si ha de ser en uns contextos determinats o llocs específics.»
També es plantegen aquesta regulació a les Balears, l’Aragó, Castella-la Manxa, Navarra i el País Basc.
Mònica Mas
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa