Expert en tecnologia
Expert en tecnologia. L’empresa dels creadors del ChatGPT, WorldCoin, ja ha escanejat els iris de més de 300.000 persones a l’Estat a canvi de criptomonedes. Una situació que, segons ha dit a El món a RAC1 l’advocat expert en noves tecnologies Jordi Ferrer «té indicis d’il·legalitat, fa pudor«.
«El que diu la normativa europea és que el correcte és que si algú dona una dada biomètrica ha d’estar anonimitzada i ha de ser impossible tornar a identificar aquella persona», ha comentat. L’expert ha afegit que «hi ha el risc» que el sistema es perverteix i es pugui identificar alguna persona a partir de les seves dades, un fet que no seria legal.
Les dades biomètriques requereixen una seguretat especial
Jordi Ferrer advocat expert en noves tecnologies
Expert en tecnologia
«M’he venut l’iris a canvi de criptomonedes»: cues a Barcelona per vendre dades biomètriques
RAC1
WorldCoin afirma que compleixen la legalitat. Argumenten que ells graven la imatge de l’iris, la separen de les dades personals i la transformen en un codi i mai més es podrà recuperar aquella imatge. El codi serà allò que servirà per identificar-se. Tot i aquestes opinions creuades, Ferrer ha recordat que l’autoritat de control està investigant si WorldCoin està complint la legalitat.
Ferrer també identifica un altre element que «ratlla l’incompliment de la normativa». Parla sobre com l’empresa està convencent la gent perquè s’escanegin l’iris. «Hi ha patrons obscurs en la protecció de dades. És l’engany on cauen els més propicis. És l’aparença de quelcom que a priori sembla que et pot interessar a canvi d’una petita compensació. Em sorprèn que la gent s’escanegi l’iris a canvi d’una recompensa que avui són 70 o 80 euros, però que demà el seu valor pot caure a zero«, ha esgrimit.
Em sorprèn que la gent s’escanegi l’iris a canvi d’una recompensa que avui són 70 o 80 euros
Jordi Ferrer advocat expert en noves tecnologies
D’altra banda, davant les queixes de desenes de persones que asseguren que la tecnològica fotografia iris de menors d’edat, l’expert en noves tecnologies ha reafirmat que «una persona més petita de 14 anys no pot donar les seves dades sense el consentiment dels progenitors«.
Expert en tecnologia
L’iris: la dada biomètrica més segura
«L’iris és la característica biomètrica més segura. Ens pot diferenciar de per vida de més de 8.000 milions de persones«, ha apuntat Ferrer. D’aquí el seu gran valor i el motiu que explica la campanya d’escaneig d’iris que ha iniciat WorldCoin, que ja té una base de dades de sis milions d’iris. Són els ulls de 3 milions de persones que han cedit les dades a canvi de criptomonedes.
«Aquesta base de dades ara pot valdre uns 200 milions de dòlars. Hi ha molta gent interessada a tenir-la. Tot i que fa anys que hi hagi bases de dades d’iris, eren molt menors, tenien milers d’unitats només. Però ara els algoritmes de la intel·ligència artificial en necessiten molts més», ha emfatitzat l’expert en biomètrica Francesc Serratosa.
La base de dades d’iris de WorldCoin pot valdre uns 200 milions de dòlars ara mateix
Francesc Serratosa expert en biomètrica
Protecció de Dades alerta del risc de vendre les dades de l’iris: «És una informació molt sensible»
MARC SEGUÉS
Tot i això, Serratosa ha recordat que tal com ara val 200 milions, «pot passar a tenir un valor d’un milió d’euros en un any«. «És la volatilitat del món cripto», ha recordat Ferrer.
Expert en tecnologia
El valor de l’iris
Davant la poca informació que la societat té del valor de l’iris i de la importància de vendre’l o no, Jordi Ferrer ha fet la següent metàfora: «Vendre el teu iris és com donar la còpia de la clau del teu pis a l’empresa».
Vendre el teu iris és com donar la còpia de la clau del teu pis
Jordi Ferrer advocat expert en noves tecnologies
«Jo provaré de posar una guingueta dient que faig còpies de claus de pisos i prometré que la guardaré en un lloc molt segur per si perdeu la vostra. Oi que ningú em donaria una còpia de la clau del seu pis? Doncs amb l’iris és el mateix. El risc de donar el teu iris és desconegut«, ha conclòs Ferrer.
El risc de donar el teu iris és desconegut
Jordi Ferrer advocat expert en noves tecnologies
La diferència amb la identificació facial de l’Iphone o Android
Molta gent defensa que vendre les dades de l’iris és un gest similar al de donar permís al teu telèfon intel·ligent perquè es desbloquegi en llegir la teva cara. Els experts han negat rotundament aquesta opinió: «Apple assegura que té un xip criptogràfic i les teves dades biomètriques es queden al telèfon i no van al núvol. Android, també».
Les dades que cedeixes a Apple no surten del teu telèfon
Francesc Serratosa expert en biomètrica
Aquí és on Serratosa veu la gran diferència: WorldCoin s’està quedant la informació i no saps on anirà ni quin ús en faran.
Expert en tecnologia
És possible que ens retornin l’iris que hem venut?
Pot ser que, davant del rebombori que ha aixecat aquesta polèmica i amb la pedagogia que se n’ha fet, alguna persona que hagi venut les dades del seu iris ara es vulgui fer enrere. Hi ha la possibilitat o ja n’hem perdut el dret per sempre més? Els experts hi veuen una sortida, però que no és bufar i fer ampolles.
«Es pot demanar la cancel·lació o la supressió de les dades. És un dret que pots exercir i l’empresa t’hauria de donar resposta», ha dit Serratosa. Ara bé, ha alertat que «és una gestió que costa molt de fer perquè les empreses, que hi són per fer negoci, es lucren amb aquelles dades i són molt reticents a perdre-les«. «Hi ha empreses a qui els surt més a compte pagar la multa per incomplir la cancel·lació de dades que no pas suprimir-les», ha conclòs.
‘El món a RAC1’ MARC SEGUÉS