11.9 C
Castelldefels
sábado, marzo 2, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Cal rentar l’arròs abans de cuinar-lo?

Cal rentar l’arròs

Cal rentar l’arròs. L’arròs és un aliment bàsic per a milers de milions de persones a l’Àsia i l’Àfrica. També és un ingredient versàtil per a molts plats emblemàtics de tot el món, com ara els risottos italians, la paella espanyola i l’arròs amb llet del Regne Unit.

Tot i el seu atractiu universal, tant a les cuines professionals com a les domèstiques es planteja el mateix dubte: si s’ha de rentar (o esbandir) l’arròs abans de cuinar-lo.

Què hi diuen, els xefs i els cuiners?

Els experts culinaris afirmen que rentar-lo abans redueix la quantitat de midó que surt dels grans d’arròs. Això es pot veure en l’aigua tèrbola de l’esbandida, que s’ha demostrat que correspon amb el midó lliure (amilosa) de la superfície del gra d’arròs, produït pel procés de molta.

En cercles culinaris es defensa que cal rentar-lo per a alguns plats quan es busca un gra separat. Tot i això, per a altres plats com el risotto, la paella i arròs amb llet, en els quals cal un efecte enganxós i cremós, s’evita rentar el gra.

Altres factors, com el tipus d’arròs, la tradició familiar, els advertiments sanitaris locals i fins i tot la percepció del temps i l’esforç necessaris per fer-ho influiran en si la gent renta prèviament l’arròs.

Hi ha proves que rentar l’arròs el faci menys enganxós?

Un estudi recent va comparar l’efecte del rentatge sobre l’enganxositat i la duresa de tres tipus diferents d’arròs del mateix fabricant: arròs glutinós (típicament asiàtic), arròs de gra mitjà i arròs gessamí. L’estudi els va comparar sense rentar-los en absolut, esbandint-los tres cops amb aigua i també esbandint-los deu vegades.

Contràriament al que diuen els cuiners, l’estudi va demostrar que el procés de rentatge no afectava en absolut ni l’enganxositat ni la duresa de l’arròs. De fet, els investigadors van demostrar que l’enganxositat no es devia al midó superficial (amilosa) sinó a un midó diferent, anomenat amilopectina, que se separa del gra d’arròs durant el procés de cocció.

La quantitat d’amilopectina que se separa —i, per tant, com d’enganxós es torna— depèn del tipus de gra d’arròs. I no de rentar-lo. En aquest estudi, l’arròs glutinós va demostrar ser el més enganxós. I l’arròs de gra mitjà i l’arròs gessamí eren els més durs, segons les proves de laboratori.

L'arròs glutinós asiàtic és el que té més midó.
L’arròs glutinós asiàtic és el que té més midó. CC0

Cal rentar l’arròs

Raons per rentar l’arròs: microplàstics, arsènic i metalls pesants

Tradicionalment, l’arròs es rentava per eliminar-ne la pols, els insectes, les pedretes i els trossos de closca que quedaven del procés d’espellofat. Això pot continuar resultant important en algunes regions del món on el procés no és tan meticulós.

Més recentment, amb l’ús intensiu de plàstics a la cadena alimentària, s’han trobat microplàstics als aliments que consumim, inclòs l’arròs. S’ha demostrat que el procés de rentatge elimina fins al 20% dels plàstics de l’arròs cru: un altre motiu per rentar el gra.

Aquest mateix estudi va revelar que, independentment de l’envàs (bosses de plàstic o paper) en què es compri l’arròs, conté el mateix nivell de microplàstics. Els investigadors també van demostrar que el contingut de plàstics a l’arròs instantani (precuit) és quatre vegades més gran que a l’arròs cru. Si s’esbandeix prèviament l’arròs instantani, es podrien reduir els plàstics en un 40%.

Cal rentar l’arròs

També se sap que l’arròs conté nivells relativament alts d’arsènic, ja que el cultiu absorbeix més arsènic a mesura que creix. S’ha demostrat que rentar l’arròs elimina al voltant del 90% de l’arsènic bioaccessible i l’Organització Mundial de la Salut ha advertit del risc d’exposició a l’arsènic a través de l’aigua i els aliments. El problema és que, simultàniament, també elimina una gran quantitat d’altres nutrients importants per a la salut, com el coure, el ferro, el zinc i el vanadi.

Per a algunes persones, l’arròs suposa un percentatge petit de la ingesta diària d’aquests nutrients i, per tant, tindrà un impacte petit sobre la salut. Però per a les poblacions que consumeixen diàriament grans quantitats d’arròs, rentar-lo en excés podria repercutir en la nutrició general.

Els nivells d’arsènic a l’arròs varien en funció d’on es cultiva i de les maneres de cuinar-lo. El millor consell continua sent rentar l’arròs i assegurar-se consumir certa varietat de cereals. L’estudi més recent del 2005 va revelar que el nivell més alt d’arsènic era als Estats Units. No obstant això, és important tenir en compte que l’arsènic també és present en altres aliments, inclosos els productes elaborats amb arròs (pastissos, galetes, bescuits i cereals), algues, marisc i verdures.

Els arrossars amb més arsènic estan als EUA.
Els arrossars amb més arsènic són als EUA.  CC0

Un altre estudi va descobrir que el prerentat de l’arròs disminueix els nivells d’altres metalls pesants, com ara el plom i el cadmi, entre un 7 i un 20%.

Rentar l’arròs pot evitar els bacteris?

En poques paraules, no. Rentar l’arròs no tindrà cap efecte sobre el contingut bacterià de l’arròs cuit, ja que les temperatures altes de cocció mataran igualment tots els bacteris presents.

El que és més preocupant és el temps que s’emmagatzema l’arròs un cop cuit o rentat a temperatura ambient. La cocció de l’arròs no mata les espores bacterianes d’un patogen anomenat Bacillus cereus. Si l’arròs humit o cuit es manté a temperatura ambient, les espores bacterianes es poden activar i començar a créixer.

Aquests bacteris produeixen toxines que poden causar malalties gastrointestinals greus, i que no es poden desactivar cuinant-les o escalfant-les. Per tant, eviteu conservar l’arròs rentat o cuit a temperatura ambient durant massa temps.

Evangeline Mantzioris és directora del programa de nutrició i ciències alimentàries de la University of South Australia. Aquest article s’ha publicat originalment a The Conversation. RAC1

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

Más consejos

Artículo anteriorSalmó al vi
Artículo siguienteESCUDELLA I CARN D’OLLA

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights