Gairebé 29.000 menús es donen diàriament a les escoles primàries de la ciutat francesa de Lió, la capital gastronòmica de França, i en cap d’ells hi ha carn. Així ho ha decidit l’alcalde Grégory Doucet, del partit ecologista EELV (Europe Écologie Les Verts), responsable final de l’elecció dels productes en els menjadors escolars.
Hi ha verdures, hi ha peix, però no hi ha res de carn -ni porc, ni pollastre, ni vedella-, el que ha servit a Twitter com a inici de les hostilitats polítiques entre Gérald Darmanin, ministre de l’Interior i membre de el partit LREM (La République en marxe ), que ha qualificat a la xarxa social com «ideologia escandalosa», a més d’un «insult inacceptable als ramaders i carnissers francesos», tot això marcat en la seva opinió per «la política moralista i elitista dels Verds que exclou les classes populars».
No obstant això, les raons esgrimides per l’ajuntament de Lió per aquesta decisió són, a priori, merament logístiques. En un correu electrònic datat a 15 de febrer, Stéphanie Léger, adjunta d’Educació del consistori de Lió, explica el canvi. «Un menú únic sense carn es pot servir més ràpidament als alumnes i fluïdifica el moment del menjar», explicava a l’Agence France Press.
Al·lega així que el nou protocol de distanciació de dos metres a la restauració escolar fa positiva la desaparició de la carn. «El menú únic ens permetrà accelerar el servei i així donar acollida a tots els alumnes», remarcava a l’esmentada agència de notícies.
Tot i que no és cosa de l’actual equip de govern, ja que al maig de 2020 Gérard Collomb, exregidor de Lió, també va prendre la mateixa mesura després de sortir del primer confinament “per assegurar la distribució dels 29.000 menús escolars i que tots els alumnes mengessin calent”.