Pedro Sánchez investit
Pedro Sánchez investit. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat escollit aquest dijous president del govern espanyol per majoria absoluta en la primera votació de la sessió d’investidura, gràcies als vots a favor de 179 diputats, mentre els vots en contra han estat 171.
Es tracta d’una majoria més gran que la que va tenir fa quatre anys, amb 3 vots més dels que marca la majoria absoluta, i arriba després de mesos de negociacions del PSOE amb 7 forces polítiques diferents.
Tot plegat, en un context de forta pressió de la dreta i l’extrema dreta en contra de la llei d’amnistia i amb un Congrés envoltat de fortes mesures de seguretat per aquestes protestes.
Després que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, hagi fet públic el resultat de la votació i hagi proclamat Sánchez com a president del govern espanyol, aquest ha rebut els aplaudiments de bona part dels diputats.
Les ministres en funcions de Podem Irene Montero i Ione Belarra també han aplaudit Sánchez, mentre les tres vicepresidentes en funcions s’abraçaven, contentes.
Menterstant els líders del PP i d’ERC, Alberto Núñez Feijóo i Gabriel Rufián, han anat a felicitar a Sánchez, a diferència del president del partit d’extrema dreta Vox, Santiago Abascal, ha marxat de l’hemicicle sense saludar-lo.
Pedro Sánchez investit

El vot a favor de Junts ha perillat?
Just abans de començar la sessió d’aquest dijous, diverses fonts han confirmat que Junts votaria sí a Pedro Sánchez, després que aquest dimecres aquest partit es mostrés descontent amb el seu discurs i s’especulés amb un possible canvi de vot.
Aquest hipotètic canvi de vot hauria frustrat les expectatives de Sánchez de ser investit amb majoria absoluta en primera votació, i hauria obligat a anar a segona votació.
A mig matí el secretari d’organització del PSOE i responsable de les negociacions amb Junts, Santos Cerdán, ha afirmat que «en cap moment» ha perillat la investidura de Sánchez.
Pedro Sánchez investit
Esteban i el «tractor gripat» de Feijóo per «fer servir oli Vox»
Després del discurs de Sánchez d’aquest dimecres i les intervencions del PP, Vox, ERC i Junts i les rèpliques del candidat, aquest dijous ha estat el torn d’EH Bildu, PNB i el Grup Mixt.
Un dels moments àlgids del portaveu del PNB, Aitor Esteban, en la seva intervenció ha estat quan ha suggerit que per a la investidura de Feijóo, el PP va proposar-los un pacte que, vist ara, pot ser sorprenent i cridaner:
«Algun dia potser explicaré el que ens van arribar a oferir fa un parell de mesos.»
I és que Esteban no s’ha estalviat les crítiques a Alberto Núñez Feijóo, a qui ha acusat d’haver-se acostat massa als postulats del partit d’extrema dreta Vox, i ho ha fet amb un verset simbòlic i irònic:
«Alberto, el teu tractor té gripat el motor, per fer servir oli Vox.»
EH Bildu ha votat a favor sense demanar «cap recompensa»
Per la seva banda, Mertxe Aizpurúa, portaveu d’EH Bildu, ha confirmat el vot a favor Pedro Sánchez sense demanar «cap recompensa«, i ha dit que ho feien seguint la voluntat de la societat basca:
«Votarem a favor per principi, per complir la voluntat democràtica dels bascos, que a les urnes van donar un mandat democràtic clar, que és evitar que l’extrema dreta arribi al govern espanyol. Complim així amb la paraula donada, sense jocs, sense especulacions.»
Aizpurúa, que com Esteban ha anat passant de l’euskera al castellà al llarg de la seva intervenció, ha reclamat que quedi clar qui fa possible «impedir avui que el bloc reaccionari arribi al poder»:
«Que ningú ho oblidi, no hi ha govern de progrés possible en aquest estat sense els sobiranistes catalans, bascos i gallecs.»
Pedro Sánchez investit
López (PSOE): «Estem adoptant una decisió valenta»
Després han arribat les intervencions dels portaveus del Grup Mixt, Alberto Catalán, d’UPN, Néstor Rego, del BNG, i Cristina Valido, de Coalició Canària, i les rèpliques de Sánchez.
Poc abans de les 12 del migdia ha arribat el torn del PSOE, amb la intervenció del portaveu Patxi López, que l’ha aprofitada per defensar la llei d’amnistia:
«Estem adoptant una decisió valenta, estem segurs que avançarem cap a la convivència i el retrobament i també que amb el temps serà acceptat per tothom.»
López ha afirmat que el candidat a president del govern, a diferència del del PP, porta «propostes clares, una visió del país i un projecte per a Espanya«.
En aquest sentit, ha retret a Feijóo que hagi canviat el discurs autonomista de quan governava a Galícia pels postulats de Vox, que s’ha fet seus:
«Vostè també va venir a una investidura, però no va portar res perquè no té projecte i cap proposta per a Catalunya que no sigui repetir el que fins ara no ha funcionat, la seva alternativa és incendiar Catalunya.»

Pedro Sánchez investit
Sánchez agraeix la «discreció» dels membres del PSOE durant les negociacions
Sánchez ha aprofitat el torn de rèplica a Patxi López per agrair als membres del seu partit la «discreció» que han tingut durant les negociacions per poder ser investit, malgrat els «assenyalaments» patits:
«Sé que el procés que ens ha portat fins aquí no ha estat fàcil per a vosaltres, com tampoc ho ha estat per a mi, quan tot és visible no cal la confiança, però una negociació que recuperés la normalitat política a una part del país i alhora un govern de progrés, necessitava discreció, i la nostra indispensable discreció, com era previsible, s’ha utilitzat contra nosaltres.»
El candidat a la investidura ha afirmat que «el PSOE ha donat una impressionant lliçó de prudència» davant del que ha qualificat de «soroll i fúria desfrenada«.
I ha acabat amb un agraïment a tots els diputats que votaran a favor de la seva investidura, i que li permetran convertir-se en president del govern espanyol amb majoria absoluta en primera votació:
«Als 179 diputats i diputades, que representen 12 milions 600.000 ciutadans del nostre país que el passat 23 de juliol van decidir seguir avançant en comptes de retrocedir, a tots ells i a totes elles moitas grazas, moltes gràcies, eskerrik asko, muchas gracias».
Un cop acabat el debat, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat un recés de 10 minuts i cap a tres quarts d’una del migdia els diputats han començat a votar un per un.
El descontentament de Junts amb el discurs de Sánchez
Mentre la sessió estava en marxa la portaveu de Junts, Miriam Nogueras, ha minimitzat el descontentament amb el discurs d’investidura de Pedro Sánchez.
Ho ha dit en una entrevista al programa «Els Matins» de TV3, en la que no ha expressat cap dubte sobre el vot a favor de Sánchez, i ha dit que la legislatura «anirà avançant a mesura que vagin complint-se els acords»:
«Hem posat sobre la taula la desconfiança que hi ha, però hi ha un acord i s’ha de respectar. Abans negociàvem i continuarem negociant.»
Per la seva banda el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, que ha negociat l’acord amb Junts, ha dit que «en cap moment» ha perillat el vot a favor d’aquest partit i la investidura de Sánchez.
Cerdán ha confirmat que ha parlat amb Nogueras després que Junts manifestés el descontent amb el discurs de Sánchez, i s’ha mostrat convençut que la relació entre els dos partits es «suavitzarà»:
«Li he dit que som dos partits molt diferents, amb diferències molt grans entre tots dos, això no s’arreglarà en un dia, les negociacions s’han d’anar lubricant.»
Pedro Sánchez investit
8 hores de debat en la primera sessió
La primera part del debat, aquest dimecres, va allargar-se més de vuit hores i va acabar amb el propòsit expressat pel líder socialista que en aquesta legislatura es resolgui definitivament el conflicte català.
Sánchez va reiterar a Junts i ERC la seva voluntat de complir amb els acords signats i d’obrir una nova etapa, després de l’avís de Junts que l’estabilitat de la legislatura no està garantida i Sánchez haurà de complir tots els acords.
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, va suspendre la sessió minuts després d’un quart de 10 del vespre, un cop acabades les intervencions dels grups parlamentaris del PP, Vox, Sumar, ERC i Junts.
En el cas del PP, amb un intens cara a cara entre Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, marcat pels retrets mutus. Sánchez va replicar una per una les intervencions de Feijóo, Díaz, Rufián i Nogueras, mentre que va evitar fer-ho amb Santiago Abascal.

1.600 agents blinden el Congrés
Des d’aquest dilluns, els cossos de seguretat han muntat un dispositiu extraordinari de seguretat al voltant de la cambra baixa, controlant les entrades i sortides dels carrers adjacents.


En uns dies de manifestacions i tensió als voltants de la seu del PSOE, a la zona del Congrés s’hi han desplegat desenes de tanques i el Ministeri de l’Interior ha informat que es mobilitzaran 1.600 agents de policia, 600 més que en el ple d’investidura de Mariano Rajoy.
Aquest dimecres, al carrer Ferraz s’hi van tornar a manifestar unes 2.000 persones i s’hi van registrar aldarulls.
