El debat per investir
El debat per investir. El ple d’investidura de Pedro Sánchez ja té data: serà el dimecres i el dijous d’aquesta setmana, els dies 15 i 16. Així ho ha anunciat aquest dilluns la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol.
Si no hi ha sorpreses, el líder socialista sortirà del debat reelegit com a president del govern espanyol amb 179 vots a favor, després que el PSOE hagi tancat acords amb 7 forces polítiques
Es tracta d’una majoria més gran que la que va tenir fa quatre anys i 3 vots més dels que marca la majoria absoluta.
Tot plegat, en un context de forta pressió de la dreta i l’extrema dreta en contra de la llei d’amnistia i amb un Congrés envoltat de fortes mesures de seguretat per aquestes protestes.
El debat per investir.
Suports assegurats
Els socialistes, que governaran amb Sumar, es van assegurar primer els vots d’Esquerra Republicana, Bildu i el BNG. Tenien 166 vots a favor.
Els 7 de Junts els van tancar després d’una intensa recta final de negociacions. I finalment hi van afegir els 5 del PNB i un de Coalició Canària.
Seran tot el bloc dels partits per evitar un govern de dreta i extrema dreta.
El PP, Vox i UPN quedaran a la banda del NO, amb 171 vots.
Sánchez enfila així la recta final de la seva investidura, tres mesos i mig després de les eleccions i amb una llarga llista de compromisos adquirits a canvi d’aquests suports.
Les protestes per l’amnistia com a teló de fons
El debat d’investidura s’ha anunciat abans que s’hagi registrat al Congrés la proposició de llei d’amnistia, imprescindible per assolir el suport dels partits independentistes.
Una norma que, abans de detallar-se, ha aixecat nombrosos recels polítics, judicials i empresarials.
El rebuig del PP s’ha visualitzat en les protestes convocades aquest diumenge arreu de l’Estat. En especial, la de Madrid, que ha reunit milers de persones –80.000, segons la delegació del govern–, en una manifestació secundada per Vox. En aquest escenari, Alberto Núñez Feijóo, va dir que no afluixaran en la protesta
El debat per investir.
A més, comptant la d’aquest diumenge, hi ha hagut una desena de nits consecutives amb concentracions a la seu del PSOE a Madrid, al carrer Ferraz. A diferència dels dies anteriors, la jornada s’ha tancat sense incidents ni detinguts poc abans de la mitjanit.
Amb tot, el Congrés dels Diputats s’ha blindat davant la celebració del debat d’investidura de Sánchez, amb un fort dispositiu policial. L’última nit, un centenar de persones han volgut fer-hi una acampada, convocats per una plataforma anomenada Junta Democràtica.
Unes protestes a les quals s’ha referit Armengol, assegurant que «algunes declaracions de líders polítics d’aquests últims dies no insten a la concòrdia«:
«Vull condemnar rotundament qualsevol mena d’agressió, de violència, de desacatament a l’ordre públic, com hem viscut als carrers d’Espanya aquests dies».
Els últims dies també s’han fet públics posicionaments en contra com el del Consell General del Poder Judicial o el de les associacions de jutges.
La setmana passada, el comissari de Justícia europeu va demanar a Espanya «informació detallada» de l’amnistia, i el ministre Félix Bolaños li va indicar que li farien arribar tan bon punt es registrés