La Jugatecambiental
La Jugatecambiental a la platja de Castelldefels, a l’espai Natur@ula – Biblioplatja (al passeig Marítim davant del Parc del Mar) acull aquest diumenge 22 d’octubre la sisena edició d’Acció Platges Met de conservació i millora de la biodiversitat al litoral metropolità. La cita té lloc d’11:30 a 13:30 hores i consistirà en una plantació popular d’espècies als espais dunars i recompte d’espècies (flora i fauna) per al projecte europeu BioPlatgesMet.
Cada any, en acabar l’estiu i la temporada alta de platges, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments com Castelldefels organitzen unes jornades adreçades a la ciutadania d’accions de conservació i millora de la biodiversitat de les seves platges. La jornada d’enguany porta el nom Acció platges Met: Tornem a la platja el que ens dona!
La Jugatecambiental
Aquesta acció lúdica, festiva i educativa té cinc objectius bàsics:
- Conscienciar la població sobre els reptes i els problemes del litoral
- Visualitzar les dunes metropolitanes com a escuts protectors davant dels temporals
- Contribuir a l’augment del civisme per part dels usuaris dels parcs, platges i rius metropolitans
- Canviar la percepció social de les platges, perquè es concebin com a espais naturals i ecosistemes amb funcions socioambientals importants en el territori
- Descobrir la importància de la biodiversitat en aquests espais
BioPlatgesMet
La jornada de diumenge servirà també de presentació del projecte europeu BioPlatgesMet. En què consisteix?
Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana que té com a missió prioritària promoure la gestió sostenible dels ecosistemes de platges i dunes, analitzar l’avaluació dels impactes de les accions i estratègies actuals i futures i implementar solucions efectives de protecció dels ecosistemes litorals.
La Jugatecambiental
Les dades obtingudes s’analitzaran i aportaran coneixement sobre la biodiversitat i les condicions dels ecosistemes costaners. S’avaluaran també els impactes per a la planificació d’accions i estratègies de futur. Això farà avançar en la gestió sostenible d’aquests espais, equilibrant-hi l’ús públic amb la conservació de les espècies, alhora que es podran abordar reptes del canvi climàtic.
BioPlatgesMet és una iniciativa emmarcada en el projecte europeu GUARDEN en l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb la participació de l’AMB juntament amb l’Institut de Ciències del mar i l’Institut Metròpoli, que contribueixen amb 15 socis més de 8 països diferents.
L’objectiu principal de BioPlatgesMet és protegir la biodiversitat de les platges metropolitanes, preservar els beneficis que la natura aporta a la societat i conscienciar la ciutadania de la seva importància.
Aquesta iniciativa de ciència ciutadana recopilarà dades sobre la biodiversitat de les platges amb geolocalització, mapatge de vegetació i seguiment d’espècies a l’ecosistema platja-duna.