Pedro Sánchez aplana el camí
Pedro Sánchez aplana el camí El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, obre la porta a l’amnistia. Sense mencionar-la directament, el líder de l’executiu espanyol ha assegurat que el conflicte català és d’arrel política i que si no s’hauria d’haver judicialitzat.
Preguntat directament sobre l’amnistia i les paraules del president d’Esquerra, Oriol Junqueras, donant per fet que l’amnistia ja està pactada, a Sánchez se li ha entès tot. «Quan dic que seré coherent amb la política de normalització i estabilització de la situació política a Catalunya, estic dient molt, perquè allà estan les dades i els fets, i no són discutibles».
Quan dic que seré coherent amb la política de normalització i estabilització de la situació política a Catalunya, estic dient molt
Pedro Sánchezpresident del govern espanyol
Pedro Sánchez ha fet aquestes declaracions des dels Estats Units, en el marc de la seva participació en l’Assemblea General de les Nacions Unides, des d’on ha insistit que «les negociacions poden ser discretes», però «els acords són transparents».
Pedro Sánchez aplana el camí
I ha avançat que un cop Felip VI el designi com a candidat a la presidència espanyola —donant per fet el fracàs de la investidura de Núñez Feijóo de divendres vinent—, parlarà «amb total transparència i franquesa sobre quines seran les línies mestres» del seu executiu.
Sense espai per la unilateralitat
En tot cas, Sánchez ha advertit dels límits de la Constitució i de no tornar a temps passats amb, per exemple, la unilateralitat. Un missatge semblant al de la seva vicepresidenta segona en funcions Yolanda Díaz.
Sánchez ha remarcat que la defensa de la unilateralitat per part de les formacions independentistes no té el suport de la majoria dels catalans. «Quanta gent a Catalunya dona suport a la unilateralitat?», ha preguntat abans d’afirmar que, segons el CEO, és «entre un 10 i un 11%». «Hi ha un 90% de ciutadans catalans que volen diàleg, retrobament, convivència i concòrdia«, ha reiterat.
Pedro Sánchez aplana el camí
Hi ha un 90% de ciutadans catalans que volen diàleg, retrobament, convivència i concòrdia
Pedro Sánchezpresident del govern espanyol en funcions
Ha enviat un dard al PP i als mitjans conservadors, ironitzant amb les «profecies apocalíptiques que mai es compleixen» i ha recordat que des que va assumir la presidència del govern espanyol, els resultats de la seva aposta pel diàleg «són visibles».
En paral·lel, el líder de la Moncloa també ha evitat dir que Carles Puigdemont s’hauria de presentar davant els tribunals si torna a l’estat espanyol. Un argument que fins ara havia defensat.
Moltes crítiques de la vella guàrdia del PSOE
Poc després d’aquestes paraules de Sánchez des de Nova York, dos dels antics dirigents del PSOE han disparat a tort i a dret contra la línia política que està adoptant el partit socialista. Ni més ni menys que l’expresident Felipe González i l’exministre Alfonso Guerra.
En una presentació d’un llibre, tots dos han rebutjat frontalment l’amnistia pels independentistes. Així ho argumentava González: «Van convocar un referèndum i van proclamar la república catalana. Resulta que l’amnistia esborra això i dona legitimitat, traient-la als que van intentar defensar la Constitució, l’Estatut i la legalitat».
Per la seva banda, Alfonso Guerra també s’ha fet creus de les exigències dels independentistes tot i haver perdut bous i esquelles a les eleccions espanyoles. Ha considerat que és una «condemna a la democràcia» i una «humiliació per a la generació de la transició».
Per cert, que a Guerra no només li sembla malament l’amnistia. També ha lamentat la pressa dels partits perquè es pugui parlar català al Congrés, «però no castellà al pati de les escoles».