18.3 C
Castelldefels
viernes, abril 19, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

L’Ajuntament elabora un pla per prioritzar accions que millorin la salut de la població

L’Ajuntament de Castelldefels, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha iniciat l’elaboració del Pla Local de Salut que permetrà ordenar i prioritzar les actuacions que es duran a terme en els propers anys per incidir en la millora del benestar i la salut de la població. L’esperança de vida a la ciutat ha crescut 2,8 anys l’última dècada, però es tem que la pandèmia global provocarà un retrocés sever

L’Ajuntament es planteja desenvolupar el Pla de Salut local 2021-24 com a un document estratègic de ciutat, amb instruments útils i pràctics per orientar les polítiques públiques que permetin millorar la salut i el benestar de les persones de Castelldefels. La realització d’aquest pla ha de permetre formalitzar en un document, consensuat i aprovat pel Ple municipal, tant els seus objectius de salut com les accions que es desenvoluparan en la direcció de millorar el benestar de les persones.

La presentació del projecte d’elaboració del Pla Local de Salut per a Castelldefels per al període 2021-24 s’ha celebrat, telemàticament, aquest dimecres 17 de febrer, en una sessió virtual en què la Diputació de Barcelona ha presentat també els principals indicadors de salut que descriuen la situació de la població a la ciutat el darrers anys.

Estratègies municipals per millorar la salut

El Pla, com a document estratègic, entén la salut des d’un vessant molt ampli, raó per la qual vol posar en marxa un treball transversal que incideixi en tots els determinants de la salut, entre ells les desigualtats socials.

En la presentació, la regidora de Salut, Lourdes Armengol, ha expressat que no es pot entendre l’acció per la salut “només com a eines de lluita contra les malalties, perquè la salut és també l’estat de benestar físic, social, emocional i ambiental de la població». Armengol ha descrit el pla com a una eina per a “definir les polítiques municipals dels propers anys, i no només des del punt de vista dels equipaments assistencials, que tanmateix tenim molt clar que en aquest camp Castelldefels està incompleta”.

Aquest Pla local serà un instrument de planificació en salut que identificarà els problemes i les necessitats i, alhora, permetrà definir les línies d’intervenció susceptibles de ser portades a terme al municipi.

L’Ajuntament de Castelldefels es dotarà d’un document que marcarà l’estratègia de salut a totes les polítiques municipals, perquè entén que la salut depèn, en gran mesura, de factors econòmics, culturals, mediambientals, socials i polítics vinculats a polítiques no sanitàries i on la participació ciutadana és un element cabdal per al treball amb la comunitat.

La salut de la població

El Pla de Salut de Castelldefels s’estructura en dos grans apartats: el perfil de salut i el pla d’acció. El Perfil de Salut és un informe que identifica problemes i necessitats en l’àmbit de la salut, així com també recursos i actius existents al municipi.

La base del perfil és el treball realitzat per la Diputació de Barcelona en el seu “Anàlisi dels indicadors de Salut de Castelldefels”, que s’ha presentat en la sessió d’aquest dimecres i que a l’hora de fer el Pla local serà ampliat amb altres indicadors que també son determinants de la salut.

L’informe de la Diputació assenyala que Castelldefels no fuig de la mitjana comarcal en la majoria d’aspectes. Sí que es desprenen de l’informe algunes diferències, com l’esforç econòmic mitjà en les despeses d’habitatge (superior a la mitjana del Baix Llobregat, tot i que el nivell de renda mitjà és també superior), el nombre de població major de 65 anys (inferior a la mitjana comarcal) i la mitjana de fills per cada dona (també inferior, 1,2 respecte a 1,4).

L’informe assenyala també que l’esperança de vida a Castelldefels ha crescut en 2,8 anys de mitjana els darrers 10 anys, fins als 84,6 anys entre les dones i els 80,4 anys entre els homes. Tot i aquest increment en l’esperança de vida, el tècnic de la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació, Toni Salvadó, ha apuntat que «la mortalitat provocada per la covid-19 pot fer que a Catalunya es perdin entre un i dos anys d’esperança de vida, és a dir, tot el que s’ha avançat en la darrera década».

En aquesta direcció, el Pla local de Salut, com a document viu, s’anirà adaptant a la situació que s’està vivint a causa de la pandèmia global.

En la sessió de presentació en línia d’aquest 16 de febrer han intervingut, a més de la regidora de Salut, el diputat de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Enric Llorca; i la infermera i doctora Marta Vilanova, directora científica de l’empresa de serveis que assessora en la confecció del pla a Castelldefels, AmbSalut. També hi han participat en la sessió regidors i regidores de diferents grups polítics amb representació municipal.

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights