L’Ajuntament pren mesures
L’Ajuntament pren mesures. A mitjans del mes de juny va començar el mandat municipal 2023-2027 després de la constitució del nou consistori. Donades les primeres passes, l’equip de govern municipal s’ha trobat amb una situació de las arques municipals dolenta: les despeses previstes fins a finals d’any superen els ingressos.
“L’anterior govern municipal no va elaborar els comptes de 2023 i va decidir prorrogar el pressupost de 2022, que implicava tenir un major sostre de despesa, evitant així els ajustos en any electoral”, afirma l’alcalde Manu Reyes. Aquest pressupost contemplava uns ingressos de 80 milions i unes despeses també de 80 milions. Malgrat això, a mesura que va anar passant l’any, la realitat, en forma de gestió econòmica, no va avançar en la mateixa direcció que els comptes prorrogats.
L’actual equip de govern s’ha trobat amb que hi ha més despeses sobre les que els seus antecessors no van escatimar i menys ingressos que els que es necessitaven. En concret, el
pressupost real seria de 77 milions d’ingressos i 89 milions de despeses. Els ingressos són inferiors perquè la recaptació per impostos i taxes no ha sigut revisada. Per exemple, es va pensar que s’ingressarien 10 milions a través de l’impost de plusvàlua i la realitat serà de poc més de la meitat (sis milions).
El desequilibri entre despeses i ingressos en els comptes municipals, comparant la previsió del pressupost prorrogat per al 2023 i la situació real, es el seguent: els ingressos per al 2023 eren de 80 milions (pressupost prorrogat) però finalment seran de 77 milions d’euros. Pel que fa a les despeses, estaven previstes 80 milions d’euros (pressupost prorrogat) però la situació real és que aquestes despeses sumen 89 milions d’euros. D’aquesta manera, la diferència entre despeses i ingressos previstos i la situació real és de 12 milions d’euros. Més informació a la infografia adjunta.
L’Ajuntament pren mesures
Buscant solucions
Davant d’aquesta situació, en aquestes primeres setmanes del mandat, el govern municipal de PP i Som Castelldefels ha dedicat bona part de les seves energies a buscar fórmules per afrontar aquesta situació econòmica sense haver de retallar serveis. El passat mes de març, l’anterior govern municipal ja va haver de destinar 3 milions d’euros del romanent per a cobrir la despesa. I al mes de juliol, tot just començar, el nou govern es va veure obligat a ampliar l’ús del romanent en 6 milions d’euros per a cobrir la despesa necessària de l’Ajuntament fins a finals d’any. Cal recordar que el romanent municipal ha passat dels més de 16,6 milions d’euros (final de l’any 2020) als 4,9 milions d’euros (finals d’agost 2023). Més informació a la infografia adjunta.
L’alcalde i els regidors es baixen el sou
Conseqüent i responsable amb la situació actual, el nou equip de govern ha rebaixat un 4% els sous de tots els regidors que formen el consistori, i un 8% l’aportació als grups polítics.
Sense retallar els serveis, es reforça la neteja
L’equip de govern actual s’ha marcat l’“objetiu ferm” de no ajustar en serveis prioritaris, millorant fins i tot alguns d’ells. Entre altres accions, s’ha reforçat la neteja als barris del municipi i en breu es posarà en marxa l’Oficina d’Atenció a la Gent Gran. També s’ha fet una petita actuació a mínim cost de cara a guanyar mig centenar de places d’aparcament amb prioritat per als veÏns a la zona de la platja.
Evitar despeses supèrflues
L’alcalde de Castelldefels, Manu Reyes, ha explicat que “el que tenim clar és que no malbaratarem 30.000 euros en un iglú d’autopromoció com va fer l’anterior govern a escasses setmanes de les eleccions municipals.” Reyes ha avançat que “serem escrupolosos en l’àmbit de la despesa. Treballarem de cara a millorar els serveis amb una gestió més eficient dels diners municipals.”
Baixada dels estalvis pels imprevistos
El romanent municipal equivaldria en una família a l’estalvi destinat a imprevistos. Per això no és molt convenient destinar-ho a despesa ordinària. Malgrat tot, l’Ajuntament “es veu ara obligat a fer-ho a causa de la mala planificació per no haver elaborat uns comptes reals pel 2023 amb 80 milions d’ingressos quan realment seran 77, i 80 milions de despesa quan la xifra real pujarà a 89”, lamenta la regidora d’Hisenda i Gestió Econòmica i Financera, Cristina Corona.
L’Ajuntament pren mesures
Altres deutes municipals
A més del desequilibri entre ingressos i despeses, l’anterior equip de govern ha deixat altres deutes. Entre elles, destaca el deute a llarg termini amb entitats de crèdit (13 milions d’euros); el deute de les empreses municipals SAC/Jarfels (6 milions d’euros); els préstecs concertats (4,6 milions d’euros); i la devolució pendent de la participació de tributs de l’Estat de 2008, 2009 i 2020 (1,9 milions d’euros).
El deute total ascendeix a 25,5 milions d’euros.