El Sol fa dues erupcions
El Sol fa dues erupcions. La NASA ha captat una intensa flamarada del Sol, una explosió d’energia que hi va haver aquest dilluns 7 d’agost a la nit. Segons ha informat l’agència espacial nord-americana, l’erupció solar va assolir el màxim cap a tres quarts d’onze de la nit, hora catalana.
L’Observatori de Dinàmica Solar de la NASA va capturar-ne una imatge, que mostra un subconjunt de llum ultraviolada extrema que ressalta en el Sol.
Les flamarades solars són enormes explosions a la superfície del Sol que es generen quan l’energia emmagatzemada en camps magnètics s’allibera sobtadament. Aleshores, expulsen cap a l’espai energia, llum i partícules d’alta velocitat, que en alguns casos poden arribar a la Terra.
El Sol fa dues erupcions
Les flamarades estan classificades com a X1.5. En aquesta fórmula, la X indica que es tracta de les flamarades més intenses i la xifra dona informació sobre la força del fenomen.
Hi ha cinc categories que descriuen l’energia alliberada en les erupcions, i les del nivell X són les màximes.
Es tracta de la segona flamarada solar en poc més de dos dies. La nit de dissabte a diumenge, el Sol ja va tenir una forta erupció, en aquest cas classificada com de classe X1.6.
El Sol fa dues erupcions
Un potent esclat d’energia
Amb 4.650 milions d’anys d’història, el Sol presenta cicles d’activitat magnètica que duren aproximadament onze anys. Les erupcions solars són, tal com especifica la NASA, esclats d’energia molt potents.
Quan hi ha una època d’especial activitat magnètica, es generen moltes erupcions solars, que poden provocar l’expulsió de partícules a una velocitat de 1.000 o 2.000 quilòmetres per segon.
La radiació nociva d’aquestes flamarades no pot travessar l’atmosfera terrestre i, per tant, no afecta físicament els humans que hi ha a la Terra, però si les erupcions són molt intenses, sí que poden afectar les comunicacions de ràdio d’alta freqüència, les xarxes d’energia elèctrica i els senyals de navegació, a més de suposar riscos per a les naus espacials i els astronautes.