L’Hospital Clínic de Barcelona fa anys està treballant en un nou tractament per un determinat tipus de leucèmia molt agressiva, la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) i ara l’Agència Espanyola del Medicament li ha donat el vistiplau, és el primer tractament d’aquest tipus aprovat a Europa.
Es tracta d’una teràpia genètica anomenada CAR-T i que en poques paraules podríem dir que es tracta d’utilitzar les cèl·lules bones del pacient perquè lluitin i destrueixin les canceroses. Consisteix a modificar genèticament els limfòcits T del malalt perquè sigui capaç de destruir les cèl·lules canceroses.
Durant l’assaig que ha fet l’hospital Clínic el 69% dels participants que tenien poques esperances de vida a curt termini, continuen vius un any després i el 47% s’han curat.
Ara que tenen l’aprovació de l’Agència Espanyola del Medicament, el Clínic podrà efectuar aquesta teràpia en pacients majors de 25 anys que no hagin respost satisfactòriament a altres tractaments. De moment aquesta teràpia només es farà al Clínic, com a part d’una segona fase de l’assaig clínic i més endavant podran demanar l’aprovació de l’Agència Europea del Medicament i es podrà efectuar en altres hospitals europeus.
El nom complet de la teràpia és CAR-T ARI-0001 com a homenatge a Ariadna Benedé, una noia a qui amb 13 anys li van diagnosticar una leucèmia limfoblàstica aguda i malauradament va morir l’any 2016 amb 18 anys. La seva mare, Àngela Jover, malgrat la pèrdua de la seva filla, va voler continuar lluitant contra la malaltia i va arribar a recaptar quasi 1,8 milions d’euros per continuar l’assaig que ara ha donat els seus fruits.
Gràcies a l’Ari i la seva mare, molts malalts d’aquesta terrible malaltia podran superar-la.