John Lennon canta
John Lennon canta. Paul McCartney, la quarta part dels Beatles –alguns dirien que una fracció molt més gran– és incombustible. Mai ha manifestat la intenció de retirar-se i la seva eterna cara de nen encara el fa semblar més irreductible, tot i que el 18 de juny bufarà 81 espelmes.
Sovint ha confessat que, com el malaurat John Lennon, és un escriptor de cançons i músic compulsiu i, amb el llegat dels quatre de Liverpool a les mans, continua traient llustre a material inèdit de la primera banda pop de la història.
El 2021, el cineasta Peter Jackson aprofitava les bobines de cel·luloide de l’enregistrament de l’elapé «Let it be» als estudis londinencs d’Abbey Road per crear la sèrie «Get back» per a la plataforma Disney+. Concretament 60 horas d’imatges i 150 d’àudio gravades el 1969.
D’aquests originals, justament es van poder extreure les veus «netes» (sense la música ni els sorolls de fons) de John Lennon i la resta de membres de la banda, gràcies a una tecnologia d’intel·ligència artificial a partir dels enregistraments dels assajos i els diàlegs entre ells.
Ara, McCartney ha anunciat en una entrevista al programa «Today» presentat per Martha Kearney a l’emissora BBC Four, que ha aconseguit enregistrar una nova cançó dels Beatles. Així se n’han fet ressò les xarxes socials:
McCartney ha volgut mantenir la incògnita a la seva conversa a l’emissora pública del Regne Unit, però els fans suposen que ha rescatat «Now and then», un tema del 1978 que ha volgut desempolainar i publicar moltes vegades.
Però la cançó, coneguda també com a «I don’t want to lose you o miss you» sempre es va quedar a la recambra, entre molts altres motius perquè George Harrison considerava «una porqueria» tant la qualitat de la gravació com la lletra de la composició.
John Lennon canta
La negativa de George
La demo de «Now and then» ja era a les mans de McCartney des del 1994, quan la vídua de Lennon, Yoko Ono, li va fer arribar. Estava gravada en una cinta de casset que John havia enregistrat al seu apartament de l’edifici Dakota de Nova York poc abans del ser assassinat.
Amb la publicació, l’any 1995, de l'»Antologia dels Beatles», Paul ja es va plantejar incloure-la a l’àlbum com a part de material inèdit recuperat. El llavors productor Jeff Lynne va treballar per «netejar» dues cançons que sí que s’hi van incloure: «Free as a bird» i «Real love»
Eren les primeres peces inèdites del quartet de Liverpool un quart de segle després de partir peres i amb encara tres membres en actiu.
El 2001, però, George Harrison va morir, i el fet de treballar amb la cançó va deixar de ser un impediment, tenint en compte, alhora, que hi havia alguns versos de la lletra que calia escriure perquè estava inacabada.
Llavors, en una entrevista a «QMagazine», Paul, una de les primeres fortunes del Regne Unit, va explicar que «com els Beatles eren una democràcia, no ho vam fer». Així, la cançó que ara veurà la llum a través de la xarxa no va publicar-se en CD.
A la mateixa conversa, però, McCartney va admetre que:
«El tema no tenia un bon títol i necessitava una mica de reelaboració, però la lletra era molt bonica… i la cantava el John!»
Així, el 50% de la factoria de cançons més important de la història del pop britànic mai es va treure del cap la possibilitat d’acabar publicant el tema.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Mes receptes La Prensa