22.8 C
Castelldefels
viernes, junio 2, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

S’espera un canvi de paradigma en la forma com es tracta l’Alzheimer


S’espera un canvi

S’espera un canvi Actualment no hi ha cap tractament aprovat al nostre país per tractar directament l’Alzheimer. Hi ha medicaments per a alguns dels símptomes, però no actuen sobre la causa de la malaltia, que continua avançant. 

La Fundació Pasqual Maragall, juntament amb el University College London i la Universitat de Göteborg, ha reunit aquesta setmana referents mundials en aquesta malaltia neurodegenerativa per discutir sobre els últims avenços i tractaments.

I són optimistes. Marc Suárez Calvet, neuròleg de la Fundació Pasqual Maragall, assegura que s’espera un canvi de paradigma:

«Estem en un moment que hi ha haurà un canvi de paradigma en la forma com tractem la malaltia de l’Alzheimer.»


Detecció amb una analítica de sang

El primer gran canvi creuen que serà en com diagnosticar-la. Fins ara, la prova més fiable, a més de testos cognitius i exploracions mèdiques, és la punció lumbar. Però, en l’àmbit de la recerca, ja s’utilitza l’analítica de sang, on també poden detectar les primeres molècules que indiquen que hi ha Alzheimer.

Michael Schöll, professor de la Universitat de Göteborg i del University College London, té clar que això canvia les regles del joc

És més fàcil de fer, més barat i més accessible. Es pot fer des d’atenció primària i no només amb especialistes de l’hospital.

S’espera un canvi

Saben que hi ha certes proteïnes que comencen a acumular-se al cervell molt anys abans que comenci a aparèixer problemes cognitius. Creuen que detectar-ho precoçment serà clau per millorar el pronòstic.

Schöll explica que poden arribar a passar 20 anys abans no es mostra cap símptoma: «Estem convençuts i coneixem -en estudis en biomarcadors- que és en aquesta fase preclínica on creiem que els tractaments que s’estan desenvolupant ara seran més eficaços.»

'Hi ha haurà un canvi de paradigma en la forma que tractem la malaltia d'Alzheimer'
Els investigadors creuen que hi ha tres factors que faran canviar el paradigma (CCMA)

Com seran els tractaments? 

Tot i que no n’hi ha cap d’aprovat al nostre país, sí que hi ha almenys dos medicaments que han demostrat en assajos clínics que eliminen les proteïnes tòxiques que s’acumulen al cervell i tenen cert efecte sobre la cognició.

No curen, però sí que són els primers que actuen sobre la causa. Els assajos que hi ha en marxa aquí estan encara avaluant quins grups els podria beneficiar i els efectes secundaris.

El neuròleg Marc Suárez Calvet admet que no són perfectes ni ideals, però són els primers: «Segur que en sortiran de millors.» Quin efecte tenen? «Alenteixen la progressió dels símptomes. No l’alenteixen d’una forma espectacular, sinó d’una forma lleu-moderada».

S’espera un canvi


Reforma el sistema de salut

El que tenen clar tots els experts és que en els pròxims anys caldrà transformar els sistemes de salut. Cal adaptar-los a les noves formes que han d’arribar de detecció i tractament de l’Alzheimer.

Aquesta malaltia tan incapacitant que impacta tant en la persona que la pateix com en el seu entorn, està molt relacionada amb l’edat, i l’augment de l’esperança de vida fa pronosticar un augment potencial de pacients.

Hi ha càlculs que pronostiquen que el 2050, si no s’ha trobat una cura efectiva, es podrien triplicar el nombre de persones que la pateixen, i superarien el milió i mig a Espanya.

Possiblement, encara s’està molt lluny de la curació, o mai no s’hi arribarà, però el que els experts sí que creuen que veurem aviat que se’n frenarà la progressió.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

Encuentra más noticias  La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,794SeguidoresSeguir
20,800SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights