19.2 C
Castelldefels
jueves, marzo 28, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Setmana laboral de 4 dies: 11 empreses catalanes s’apunten al pla pilot

Setmana laboral de 4 dies

Setmana laboral de 4 dies. La primera prova pilot per implantar la setmana laboral de quatre dies cobrant el mateix sou arrencarà els pròxims mesos en 11 petites i mitjanes empreses industrials de Catalunya, 41 en total a tot l’Estat.

Aquesta setmana ha acabat el termini per demanar les ajudes, i el Ministeri d’Indústria, que ho ha impulsat, ho considera un èxit, mentre que sindicats i patronals creuen que queda molt camí per recórrer.

El ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, s’ha mostrat molt satisfet: «Aquest primer programa pilot demostra que les empreses estan obertes a noves formes d’organitzar les seves jornades: tots hi surten guanyant, pimes i treballadors.»

Setmana laboral de 4 dies


Menys d’un terç del pressupost previst

De tota manera, s’havia reservat un pressupost de 9,6 milions d’euros per a aquest pla, i les subvencions a les 41 empreses per cobrir la diferència dels sous pujarà només a 2,8 milions.

De fet, fa gairebé un any, quan s’estava redactant el plael govern espanyol va assegurar que s’estava dissenyant perquè se n’aprofitessin fins a 150 empreses.

Ara el Ministeri té 5 mesos per acceptar o rebutjar els projectes, i les empreses que l’apliquin rebran fins al 90% del cost econòmic que comporta pagar 5 dies de treball per 4 de realitzats.

Setmana laboral de 4 dies

165 empreses han demanat informació i 41 s’hi han apuntat

En el temps que han tingut per apuntar-s’hi, 165 empreses s’hi han interessat i han demanat informació, però finalment només 41 han fet el pas, que són de 13 comunitats autònomes.

La que té més empreses a la llista és Catalunya, amb 11, mentre que d’Andalusia n’hi ha 64 de Galícia i el País Basc, 3 d’AstúriesNavarra i les Canàriesde Madrid i 1 de BalearsExtremadura i les dues Castelles.

Segons el Ministeri, la intenció del pla pilot és analitzar com funciona per després intentar estendre’l al conjunt d’empreses petites i mitjanes del sector industrial.

L’estudi més gran que s’ha fet mai sobre la implantació de la setmana laboral de quatre dies –una idea que ja s’està incentivant a l’estat espanyol— ha revelat una reducció significativa dels índexs d’estrès i de malalties entre els treballadors.

En concret, el 71% dels empleats declaren tenir menys «esgotament» i el 39% afirmen estar menys estressats que a l’inici de la prova, segons els resultats que s’acaben de fer públics.

Per fer l’estudi, 61 organitzacions del Regne Unit es van comprometre a reduir el 20% les hores de treball de tot el personal, sense abaixar-los els salaris, durant un període de sis mesos a partir del juny del 2022. La gran majoria també van mantenir els objectius de productivitat que tenien fixats.

En comparació al mateix període de l’any anterior, durant aquests mesos s’han reduït un 65% les baixes per malaltia i un 57% el nombre d’empleats que han deixat la feina. Els ingressos de les empreses gairebé no han variat, i fins i tot han augmentat una mica, un 1,4% de mitjana.

En un informe sobre els resultats presentat als legisladors britànics, al voltant del 92% de les empreses que han participat en el programa pilot del Regne Unit (56 de 61) afirmen que tenen intenció de continuar amb la setmana laboral de quatre dies, i 18 més confirmen que el canvi serà permanent.

Treballar 4 dies per setmana millora la salut i manté la productivitat, diu un macroestudi

Ho han provat 61 empreses amb uns 2.900 empleats durant sis mesos al Regne Unit i confirmen els beneficis per a les organitzacions i la conciliació laboral

L’estudi ha anat a càrrec d’investigadors de la Universitat de Cambridge, en col·laboració amb acadèmics del Boston College dels Estats Units i el think-tank Autonomy, i l’assaig l’ha organitzat 4 Day Week Global en col·laboració amb la campanya «4 Day Week» del Regne Unit.

A més d’una enquesta, l’equip també ha fet un gran nombre d’entrevistes exhaustives a empleats i directors generals de les empreses: abans, durant i després de la prova.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

Encuentra más noticias  La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights