Si no beus alcohol
Si no beus alcohol. Fem unes canyes? Un brindis amb cava! Quedem per al vermut? La nostra cultura està farcida de referències a l’alcohol: els moments de celebració, històricament i tradicionalment, van lligats a les begudes alcohòliques. Això malgrat que sabem, i cada cop amb més evidència científica i més contundència, que ni una cervesa ni la tan esmentada “copeta” de vi aporten res bo a la salut.
Només un 9% de les persones a Catalunya són abstèmies, segons les últimes dades de l’Agència de Salut Pública. Però aquí s’hi inclouen diverses casuístiques. “Poden ser persones alcohòliques que ja no consumeixen perquè ho han deixat, o que tinguin una malaltia que els prohibeix beure alcohol, per exemple”, ens explica Albert Espelt, epidemiòleg d’UManresa expert en consum d’alcohol i professor de la Facultat de Psicologia de la UAB.

Són poques les persones que no beuen alcohol perquè així ho han decidit, però sembla que aquest patró creix, com explica Espelt. Oriol Cruz, humorista i imitador, es declara abstemi. “No he begut mai perquè no m’ha sortit, tot i tenir llibertat a casa des de ben jovenet. ‘No m’agrada el gust [de l’alcohol], i a més sé que no és bo per a la salut; per tant, quin sentit té que m’hi posi?’, pensava”, diu.
Javier López, per la seva banda, treballa al sector sanitari, té dos fills i s’acosta als 40 anys. “No m’agrada el gust de l’alcohol, ni sol, ni rebaixat amb refrescos, ni en xarrups… No m’atreu gens. De tant en tant prenc algun mojito, però en molt comptades ocasions, gairebé mai. A més del gust, vaig decidir no beure perquè quan m’havia emborratxat havia tingut molt males ressaques”, ens explica.
No m’agrada el gust [de l’alcohol], i a més sé que no és bo per a la salut; per tant, quin sentit té que m’hi posi?
Oriol Cruzhumorista i imitador
Ser abstemi avui en dia és gairebé una heroïcitat: el gran problema és que el consum d’alcohol està tan socialitzat que “sempre t’has de justificar si no beus”, explica l’epidemiòleg especialista en el tema. “Si ets dona, et pregunten si estàs embarassada; si ets home, el ‘Va, vinga, que per una no passa res’. La pressió social hi és amb els amics, però també a l’entorn, en qualsevol restaurant, al final de l’àpat et treuen el glopet gratis; a cada cantonada hi ha bars amb gent bevent, amb publicitat… Normalitzes que el consum d’alcohol és meravellós. Al final, als 13 o 14 [anys] ja l’hem tastat, quan fins als 18 no se’n pot beure”, afegeix Espelt.
L’adolescència abstèmia
Oriol Cruz recorda moments de la seva adolescència en què s’havia sentit descol·locat, perquè era l’únic que no bevia alcohol al grup. “Veies la gent més borratxa a mesura que avançava la nit, passada de voltes. Tu allà, completament serè, vas veient la decrepitud”, somriu. Quan tenia 16 o 17 anys va ratificar que havia pres una bona decisió, durant unes colònies en un poble de Burgos. “Tots els companys i companyes van arribar torrats a les lliteres, tothom vomitant i cridant. Jo veia que no volia anar cap aquí, per a mi això no és oci ni és res”, diu.
Als 13 o 14 [anys] ja l’hem tastat, quan fins als 18 no se’n pot beure
Albert Espelt epidemiòleg expert en el consum d’alcohol
Tots els companys i companyes van arribar torrats a les lliteres, tothom vomitant i cridant. Jo veia que no volia anar cap aquí
Oriol Cruz humorista i imitador
Hi ha persones que necessiten beure per desinhibir-se, però no és el seu cas. “És qüestió de ganes. Per a mi sortir a la nit no va relacionat amb alcohol, el que em motiva és si estic en bon estat d’ànim, si estic amb qui vull estar i si la música que posen m’agrada”, diu l’Oriol.
El Javier també s’havia sentit incòmode amb aquest tema, de jovenet. “Et sents pressionat, sobretot quan no tens formada la personalitat, et fa vergonya reconèixer-ho. Alguna vegada he begut per pressió, però ja fa molts anys que no, que vaig decidir que no m’aporta res”, ens diu.
Et sents pressionat, sobretot quan no tens formada la personalitat, et fa vergonya reconèixer-ho
Javier, treballador sanitari i abstemi
