El calçot es posa sobre una bona graella de brasa forta, a base de llenya o carbó. Es deixa que es rosteixi i quan un comença veure que s’escapen llàgrimes de els seus embolcalls naturals, es recullen en paper de periòdic, que els conservarà calents i es porten a la taula.
Manera de menjar-los: S’agafen per la part extrema de la tija verda i amb l’altra mà es pren una de les fulles més baixes i s’estiren cap al cap del calçot, despullant-ho i llavors la part tendra i cuita que queda al descobert es mulla en la salsa preparada a aquest efecte i es mengen d’una sola vegada.
Tenint en compte que cada família té el seu propi ‘petit o gran secret’ per a l’elaboració de la «salsa de Calçots», la recepta que trobareu a continuació és la més tradicional i bàsica. A partir d’ella podem fer-la més o menys espessa, més o menys picant, més o menys dolça…
.
INGREDIENTS ( per a quatre persones )
1 cabeça d’alls escalivats.
1 all cru.
100 gr d’ametlles torrades i pelades.
30 gr d’avellanes torrades i pelades.
4 o 5 tomàquets madurs escalivats.
80 cl d’oli d’oliva arbequina.
1 llesca de pa sec i torrat mullat amb vinagre.
1 polpa de nyora o 2 cullerades de pebrot vermell.
Sal.
PREPARACIÓ (per ordre)
En un morter (o batedora) posarem primer la sal al gust.
Després picarem els alls.
Afegirem i picarem les ametlles i les avellanes.
Picarem els tomàquets madurs.
Afegirem l’oli molt a poc a poc sense deixar de picar (o batre), fins que vegem que la salsa queda bé per a mullar el Calçot (depenent de l’oli la podrem fer més espessa o més clara). Finalment posarem la llesca de pa, la polpa de la nyora o el pebrot vermell. (La textura de la salsa ha de ser ben homogènia