Si fas servir molt
Si fas servir molt fent servir el mòbil, durant una conversa de WhatsApp. Probablement, estaràs amb el coll inclinat cap endavant.
Si t’hi estàs molta estona, també tens molts números perquè t’acabi quedant la zona del clatell adolorida. I si aquest mal hàbit el mantens sostingudament en el temps, t’arrisques a tenir tech neck, una dolència que cada cop s’estén més en la població.
El tech neck (coll tecnològic) és una cronificació del dolor muscular a la zona cervical que, a més, comporta una elongació dels trapezis i un retraïment dels pectorals, arran de la mala postura, segons explica la doctora Conxita Closa, presidenta de la Societat Catalana de Medicina Física i Rehabilitació, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.
Closa aclareix que el tech neck és com qualsevol altra mala posició. «Si t’hi estàs molta estona, al final et farà mal al coll, igual que quan et quedes adormit al tren. Això és acceptat i comprovat, però no vol dir que sempre passi: depèn de cada individu i de les característiques de la seva musculatura», explica.
Si fas servir molt
El problema ve quan es converteix en un hàbit
La doctora deixa clar que el que té més impacte és quan adoptem la mateixa posició tot sovint, de manera repetitiva, perquè aleshores es va carregant la musculatura. «Aquesta postura defectuosa constant, al final, segur que produirà dolor«, afirma. «Si faig un dia intens de moltes hores de WhatsApp, tindré una molèstia, però passarà. Però si és cada dia, es complicarà, com qualsevol mal hàbit».
L’especialista ho compara amb els dolors que poden tenir els estudiants quan preparen exàmens i es queixen que els fan mal les cervicals, «o com aquells que estan cada dia vuit hores a l’ordinador, que cada vegada s’acosten més a la pantalla, arquegen el coll i al cap d’uns dies tenen dolors», afegeix.
Si fas servir molt
He d’anar al fisio a fer-me un massatge?
No. De cap manera. Quan tenim tech neck, els músculs del clatell —els trapezis— s’estiren i s’afebleixen per desús. Un massatge que incideixi en els músculs adolorits, el que farà és estirar-los encara més i agreujar el problema. «Una postura defectuosa, el primer que provoca és un desequilibri muscular. A banda dels trapezis elongats, els pectorals retrets perden mobilitat», afegeix. «Això, a la llarga, pot afectar estructures articulars i òssies».
Amb els anys —molts anys—, com totes les males postures, es pot cronificar i fins i tot, a partir de determinada edat, pot desembocar en deformitats òssies i dolors articulars.
Com es pot evitar i tractar
«Quan notes que estàs forçant uns músculs el que has de fer és reequilibrar-los. El múscul dèbil l’he d’enfortir i el múscul retret l’he d’estirar. Això és el primer que cal fer», explica Closa.
Si fas servir molt
En termes de prevenció, caldria buscar la posició neutra del cap per descansar els músculs, i fes exercicis d’estiraments, estirant les espatlles enrere i fent tocar la barbeta al pit. «Pots fer WhatsApps, però de tant en tant fes els exercicis amb la musculatura del coll», indica la doctora. «Si no ho fas, al cap d’una setmana tindràs cervicàlgia muscular: el ‘tech neck'».
El tractament
Per començar, si et fa mal, redueix el dolor prenent un analgèsic o un antiinflamatori. Però amb això no n’hi ha prou. «Cal atacar l’origen del dolor, perquè si no ho fas, quan et passi l’efecte del medicament et continuarà fent mal», adverteix. «Ves al fisioterapeuta a què et faci un programa d’exercicis de rehabilitació per alleujar la tibantor i enfortir els músculs».
L’especialista recomana també l’automassatge al clatell, fent un moviment suau com si agaféssim un gat per la pell del coll —sense arribar a estirar la pell—. Això hi ajuda, perquè escalfa i ajuda a relaxar el múscul. I, sobretot, mira de no continuar amb aquesta postura viciada amb el mòbil, perquè aleshores totes aquestes accions terapèutiques no tindrien gaire efecte.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa