14.7 C
Castelldefels
jueves, noviembre 30, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

La via de l’indult parcial a Borràs: per què el proposa el TSJC i quin recorregut pot tenir

La via de l’indult

La via de l’indult. Un punt que ha cridat l’atenció de la sentència contra Laura Borràs és que el mateix tribunal proposa un indult parcial.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) condemna la presidenta suspesa del Parlament a quatre anys i mig de presó i a 13 d’inhabilitació, però proposa que el govern espanyol li concedeixi un indult que rebaixi la pena a dos anys de privació de llibertat, de manera que Borràs no hagi d’ingressar en cap centre penitenciari:

«Proposar al govern la concessió d’un indult parcial en favor de Laura Borràs en referència, exclusivament, a la pena de presó imposada i en el temps que excedeixi dels dos anys com a durada màxima.»


En què es basa la proposta del TSJC?

Que un tribunal sentenciador demani l’indult és poc habitual, però és una mesura prevista al Codi penala l’article 4.3, que habilita la petició d’indult:

No és la primera vegada que es demana. «Els jutges, quan es troben en situacions com aquestes, no és estrany que recorrin a la figura del dret de gràcia per corregir aquesta desproporcionalitat del Codi penal«, ha explicat a TV3 el professor de Dret Penal de la UAB Joan Baucells.

Borràs, dins del TSJC el primer dia del judici
Borràs, dins del TSJC el primer dia del judici (Europa Press / David Zorrakino)

Com argumenta el TSJC la petició d’indult parcial?

La petició poc freqüent d'»elevar al govern» una proposta d’indult parcial es produeix perquè el tribunal aprecia un xoc entre legalitat i equitat. És a dir, el TSJC considera «excessiva la durada de la pena privativa de llibertat» per a Borràs que ell mateix ha imposat.

La pena pel delicte continuat de falsedat documental «en cap cas» pot ser de menys de quatre anys i mig de presó, segons apunta la sentència.

Al mateix temps, precisa que Borràs no buscava un «lucre personal» sinó «emmascarar» una conducta prevaricadora i que no va causar cap «perjudici econòmic» a la Institució de les Lletres Catalanes.

Per tant, el tribunal conclou que no és «necessari» executar la pena de presó per evitar que torni a cometre un delicte.

És per això que proposa un indult parcial que, tenint en compte que Borràs no té antecedents penals, faria que no entrés a presó.

Façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (Europa Press / David Zorrakino)

Quins són els pròxims passos?

L’indult parcial que proposa el TSJC podria trigar molt a concretar-se. O no arribar a concretar-se mai.

En primer lloc, perquè la sentència d’aquest dijous no és ferma. I, per sol·licitar un indult, cal que la sentència ho sigui. Després d’un recurs que la defensa de Borràs ja ha anunciat que presentarà, el Suprem tindrà l’última paraula i podria ser que hi hagués algun canvi.

D’altra banda, fonts del govern espanyol ja han avançat que l’escenari de l’indult encara pot trigar molt a arribar.

En cas que es plantegi la petició, l’executiu l’haurà d’estudiar com qualsevol altra, tal com obliga la llei.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

 Encuentra mas noticias La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,400SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights