15.7 C
Castelldefels
viernes, abril 19, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Laura Borràs, condemnada a 4 anys i mig de presó, però el TSJC proposa l’indult per reduir-ho a 2

Laura Borràs condemnada a 4 anys

Laura Borràs condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 anys d’inhabilitació per a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs. El Tribunal Superior de Justícia la considera culpable dels delictes de prevaricació i falsedat documental i ha fet pública la condemna, que ha avançat El Món.

El mateix TSJC ha indicat inicialment que la condemna per inhabilitació era de 9 anys, però després ha rectificat. 

Tot i la condemna, el mateix tribunal inclou en la sentència una petició d’indult parcial per rebaixar la pena de presó a 2 anys, de manera que no hagi d’ingressar en cap centre penitenciari

Acusada de prevaricació i falsedat documental, la presidenta de Junts s’enfrontava a una condemna de fins a sis anys de presó, 21 d’inhabilitació i una multa de 144.000 euros.

La condemna és, finalment, per un delicte continuat de falsedat en document oficial i com a inductora d’aquest delicte (4 anys, 6 mesos i 1 dia, més la multa pertinent i la inhabilitació especial per 4 anys i 1 dia) i per un delicte de prevaricació administrativa (9 anys d’inhabilitació per a càrrecs públics). 

Laura Borràs condemnada a 4 anys

Durant el judici, se la va acusar de manipular 18 contractes per poder-los adjudicar directe o indirectament a dit a un conegut, Isaías Herrero, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Els fets van passar entre el 2013 i el 2017.

La presidenta de Junts va basar la seva defensa dient que era víctima d’una persecució política. Es va declarar innocent i va demanar l’absolució. 
 

Sentència amb un vot particular 

La resolució inclou un vot particular discrepant que considera que Borràs no va cometre falsedat i entén que la inhabilitació ha d’afectar només a càrrecs amb facultat de contractació.

En aquest vot discrepant defensa que, en tot cas, Borràs seria inductora d’un delicte d’estafa i els altres dos acusats en serien coautors, i que a ella li correspondria una pena que no hauria de superar els 21 mesos de presó i la inhabilitació per a càrrecs o ocupacions públics «que comportin gestió amb facultats de contractació». 

Laura Borràs condemnada a 4 anys
 

Com marcarà el futur polític de Borràs

Ara cal veure l’efecte de la sentència en el futur polític de Borràs. Junts es va obrir a deixar la presidència del Parlament com a protesta en cas de condemna, però, segons el reglament de la cambra, Borràs podria continuar en la situació actual –diputada i presidenta suspesa– fins que hi hagi una sentència ferma, perquè la sentència de TSJC no és la definitiva.

De tota manera, si un grup parlamentari ho demanés a la Junta Electoral, podria ser que l’òrgan n’activés el relleu. És el que va passar al president de la Generalitat Quim Torra o el diputat de la CUP Pau Juvillà.

En canvi, una absolució li hauria permès recuperar la presidència efectiva del Parlament.

Laura Borràs condemnada a 4 anys
 

La condemna als altres acusats

El tribunal condemna als altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, a 2 anys de presó i 1 any i 2 mesos, respectivament. 

Borràs va denunciar que aquests acusats havien pactat amb la Fiscalia abans del judici per aconseguir rebaixes substancials en les peticions de penes de presó, a canvi d’incriminar-la a ella en les seves declaracions.

La rebaixa va materialitzar-se després que Herrero declarés que havia fet «pressupostos comparsa» seguint les ordres de Borràs. D’aquesta manera, ell va passar d’una petició de la Fiscalia de 6 anys de presó a 2 anys, i a Pujol se li va rebaixar de 3 anys a 1 any i dos mesos.

Al principi del judici Borràs va demanar que se suspengués perquè va considerar que s’havia quedat en indefensió jurídica després d’haver estat durant anys preparant la defensa conjuntament amb Herrero i Pujol.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

  Encuentra mas noticias: La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights