14.2 C
Castelldefels
sábado, abril 20, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Els Mossos detenen Ponsatí a la plaça de la Catedral de Barcelona

Els Mossos detenen Ponsati

Els Mossos detenen Ponsati. Els Mossos d’Esquadra han detingut Clara Ponsatí mentre passejava pel centre de Barcelona. L’eurodiputada estava caminant acompanyada de desenes de persones, entre les quals el seu advocat, Gonzalo Boye, quan, a la plaça de la Catedral, un agent s’hi ha acostat per emportar-se-la amb el cotxe policial. En el moment de la detenció, Ponsatí ha anat cap al vehicle dels Mossos mostrant la seva acreditació d’europarlamentària.

L’exconsellera ha tornat aquest dimarts a Catalunya travessant la frontera sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l’exili. En una roda de premsa, Ponsatí, amb una ordre de detenció en vigor a Espanya, ha anticipat que no es plantejava l’opció d’entregar-se a la justícia.

«No he vingut a fer cap pacte amb l’Estat, sinó a denunciar la vulneració sistemàtica dels nostres drets, la passivitat de les institucions catalanes i la necessitat que les europees deixin de mirar cap a una altra banda davant la violació sistemàtica de l’estat de dret a Catalunya», ha assegurat abans de la detenció.

Clara Ponsatí, des de Catalunya: «No he vingut a fer cap pacte amb l’Estat»

Els Mossos detenen Ponsati

L’eurodiputada de Junts ha comparegut en roda de premsa després d’haver travessat la frontera sense entregar-se a la justícia espanyola

Horizontal
L’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha comparegut en roda de premsa des de Barcelona amb la motxilla blava amb la qual va marxar el 2017. Quique Garcia / EFE

Clara Ponsatí ha tornat a Catalunya. L’eurodiputada de Junts ha travessat la frontera aquest migdia després de cinc anys a l’exili, però sense entregar-se a la justícia espanyola, segons ha avançat l’Agència Catalana de Notícies. 

Ponsatí té en vigor una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència per l’organització del referèndum de l’1 d’Octubre. Tot i això, també té la immunitat que li atorga el fet de ser diputada europea, tal com va dictar la cautelar que li va concedir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

L’eurodiputada té una ordre de detenció en vigor a Espanya per un delicte de desobediència per l’1-O

Els Mossos detenen Ponsatí a la plaça de la Catedral de Barcelona

Horizontal
Clara Ponsatí, al cotxe abans de travessar la frontera des de Perpinyà Natàlia Segura / ACN

Els Mossos detenen Ponsati

L’eurodiputada Clara Ponsatí ha tornat aquest dimarts a Catalunya travessant la frontera francoespanyola sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l’exili. L’exconsellera d’Educació ha arribat aquest migdia a Catalunya.

Actual membre del Parlament Europeu per Junts, Ponsatí té en vigor una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència per l’organització del referèndum de l’1 d’Octubre. També té immunitat europarlamentària cautelar concedida pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. 

Em sento molt bé, contenta per poder tornar a trepitjar la Catalunya del sud

Clara Ponsatí

«Em sento molt bé, contenta per poder tornar a trepitjar la Catalunya del sud«, ha dit Ponsatí en declaracions en exclusiva per a l’ACN. Encara des del cotxe amb el qual ha travessat la frontera des de Perpinyà, Ponsatí ha assegurat que ara queda «a l’expectativa de les pròximes hores i dies».

«No he vingut a fer cap pacte amb l’Estat, sinó a denunciar la vulneració sistemàtica dels nostres drets, la passivitat de les institucions catalanes i la necessitat de què les europees deixin de mirar cap a una altra banda davant la violació sistemàtica de l’estat de dret a Catalunya», ha assegurat en roda de premsa.

Amb 66 anys acabats de fer, Ponsatí ha fet aquest pas després que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena revisés l’acusació contra els líders independentistes encara no jutjats en la causa de l’1-O arran de la derogació de la sedició pactada entre el govern espanyol i ERC. Precisament, Ponsatí només estava acusada d’aquest delicte, a diferència de l’expresident Carles Puigdemont, l’eurodiputat Toni Comín i l’exconseller Lluís Puig, que s’enfronten a un delicte de malversació.

Els Mossos detenen Ponsati

Toni Comín, Carles Puigdeont i Clara Ponsatí, en roda de premsa després que la justícia europea els retornés provisionalment la immunitat.
Comín, Puigdemont i Ponsatí en una roda de premsa ACN

Amb la recent reformulació de la causa del procés al Suprem, Ponsatí s’exposa a un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó. Llarena ha rebutjat processar-la de moment pel nou tipus agreujat de desordres públics, com volien la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat.

Cinc anys d’exili

Pocs mesos abans del referèndum d’independència del 2017, Ponsatí va entrar al govern de Carles Puigdemont com a responsable de la Conselleria d’Educació, encarregada de l’obertura de les escoles com a col·legis electorals. Després de l’1-O i la posterior votació de la declaració d’independència al Parlament, Ponsatí va marxar a Bèlgica i allà va rebre la primera ordre de detenció europea de l’Audiència Nacional, que l’acusava d’un delicte de rebel·lió pel seu paper en el referèndum.

La diferència entre viure a l’estranger i l’exili

Quan es va retirar aquesta primera euroordre a principis del 2018, Ponsatí va instal·lar-se a Escòcia, on es va reincorporar com a catedràtica d’Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews. Especialista en teoria de jocs i economia pública, Ponsatí té una llarga carrera acadèmica amb estades a diverses universitats dels Estats Units, com Georgetown o Princeton. «La diferència entre viure a l’estranger i viure a l’exili és que ara no puc tornar a casa», escrivia el 2022 al seu llibre de memòries. Aquest dimarts ha tornat a casa aprofitant la reforma del Codi Penal.

Turull demana a l’Estat que respecti la immunitat de Ponsatí

Els Mossos detenen Ponsati

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha qualificat el retorn a Catalunya de l’exconsellera Clara Ponsatí d’una decisió «emmarcada en la confrontació intel·ligent». A través d’una declaració institucional, ha defensat que Ponsatí no ha comès cap delicte. 

El dirigent de Junts també s’ha dirigit a l’estat espanyol per demanar-li que «respecti» la seva immunitat com a eurodiputada i no emprengui cap actuació que impedeixi la seva llibertat. «Una hipotètica detenció demostraria la desproporció del Suprem ordenant la detenció d’una persona que ni tan sols ha estat citada a declarar i per un delicte que no suposa penes de presó», ha dit.

La CUP: «Davant de qualsevol intent de represaliar-la, serem allà»

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha celebrat la tornada a Catalunya de l’exconsellera d’Educació i actual eurodiputada Clara Ponsatí. En roda de premsa, ha donat la «benvinguda» a Ponsatí i ha assenyalat que té «immunitat parlamentària» malgrat que «pesa sobre ella una ordre de detenció». Tot i això, ha expressat «tot el suport» de la seva formació: «Davant de qualsevol intent de l’Estat de represaliar-la, serem allà«.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

  Encuentra mas noticias: La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights