13.9 C
Castelldefels
martes, abril 23, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

«Vaig quedar blava»: el testimoni de 22 dones torturades a la comissaria de Via Laietana

Vaig quedar blava

Vaig quedar blava. Vint-i-dues dones trenquen el silenci sense por per combatre la impunitat i la desmemòria. Totes elles han estat detingudes i torturades a la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana de Barcelona.

La primera detenció va ser el 1941, i la més recent, l’any 2019. L’escriptora Gemma Pasqual i Escrivà ha recollit les seves experiències al llibre «Torturades«. Totes elles parlen explícitament de les tortures que van patir a mans de la policia espanyola.

La Teresa Albèrnia va ser detinguda l’any 1969 pel seu activisme en l’escola catalana. Recorda que l’entrada a la comissaria va ser «espantosa». Anys més tard, el 88, van detenir la seva filla Núria. A la Teresa no li surten les paraules per descriure el patiment que van sentir tant ella com la seva filla.

La Ruth Gavarró, un dels casos més recents, va ser detinguda l’any 2002 amb tan sols 18 anys per participar en una manifestació antifeixista. També la van torturar.

«Vaig quedar blava, genolls infladíssims, em van aixafar el cap, em van tenir 5 hores contra la paret…»

Vaig quedar blava

A dia d’avui encara té por d’anar a manifestacions i tem la policia.

Després de dos anys d’investigació, Pasqual ha observat que en les tortures també hi ha biaix de gènere: «La manera de parlar amb elles, d’amenaçar-les amb violació…» Fins i tot explica que moltes van ser violades en dependències policials.

La periodista de TV3 Júlia López ha parlat amb alguna d’elles en la presentació del llibre aquest dimarts a la Fàbrica Lehman de Barcelona.

https://www.ccma.cat/video/embed/6210481/

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias  La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights