El suc de taronja
El suc de taronja. Sabies que no és cert que el suc de taronja perd la vitamina C al cap de poca estona? Ben al contrari, la conserva fins a 12 hores després d’haver-se preparat.
És una de les falses creences que s’han proposat desmuntar dos joves investigadors catalans a través del projecte online Alimenta’t amb ciència. Analitzen les fake news sobre alimentació que corren per les xarxes socials i que suposen el 30% de les notícies falses que circulen; un tipus de publicacions que poden influir en la salut dels consumidors.
El suc de taronja
La investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona Carolina Ripollés Ávila, lectora Serra Húnter UAB del Departament de Ciència Animal i dels Aliments, explica com estem d’exposats a les fake news, falses notícies que fan servir titulars curts i cridaners.
«L’alimentació preocupa molt. Quan sentim que una substància produeix càncer o que aquest aliment, si en menges, és un superaliment i et curarà de qualsevol malaltia… Aquest tipus de notícies solen ser molt problemàtiques, perquè arriben a molta velocitat als consumidors i afecten de forma directa.»
El suc de taronja
Altres informacions falses que han generat controvèrsia giren al voltant de la perillositat de netejar les verdures amb lleixiu o de la nocivitat dels additius. Els experts asseguren que netejar les verdures amb la dosi adequada de lleixiu d’ús alimentari no suposa cap perill, com tampoc ho és consumir additius perquè prèviament han estat avaluats per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària.
Arribar al públic més jove, l’objectiu
«Alimenta’t amb ciència» té diferents canals a les xarxes com ara Instagram i TikTok perquè s’han proposat arribar també al públic més jove, que «acostumen a estar més influenciats» per aquest tipus de notícies, diu Carolina Ripollés.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa