El nitrat en l’aigua
El nitrat en l’aigua de l’aixeta i l’envasada podria ser un factor de risc de càncer de pròstata, sobretot en el cas de tumors agressius i en homes més joves. Així ho assegura un estudi de l’ISGlobal que s’ha publicat a Environmental Health Perspectives.
Els investigadors han estudiat 697 casos de càncer de pròstata d’hospitals entre el 2008 i el 2013 (dels quals 97 amb tumors agressius). També van participar-hi 927 homes que no estaven diagnosticats de càncer en el moment de l’estudi.

Tant el nitrat com els trihalometans (THMs) són dos dels contaminants més habituals de l’aigua de consum. El nitrat procedeix dels fertilitzants i excrements de l’agricultura i ramaderia mentre que els THMs són desinfectants químics.
El nitrat en l’aigua
Es multiplica per tres el risc de tumor de pròstata agressiu
Els resultats de l’estudi van concloure que com més alta era la xifra de nitrat ingerit, més gran era l’associació amb el càncer de pròstata. Aquells participants amb ingestes més altes multiplicaven per 1,6 la probabilitat de patir aquest càncer, i gairebé per 3 la probabilitat de desenvolupar un tumor agressiu.
Carolina Donat-Vargas, investigadora d‘ISGlobal i primera autora de l’estudi, destaca que «els riscos associats a la ingesta de nitrat a través de l’aigua ja s’observen en consums d’aigua amb nivells per sota dels màxims permesos per les directives europees».
Els riscos pel nitrat a l’aigua s’observen en consums amb nivells per sota dels màxims permesos
Carolina Donat-Vargasautora de l’estudi

Les autores, però, matisen que es tracta d’una primera evidència que s’haurà de confirmar amb nous estudis i no es pot parlar d’una relació de causalitat. “Exposar-se als nitrats a través de l’aigua de consum no implica que s’hagi de desenvolupar un càncer de pròstata”, aclareix Carolina Donat-Vargas.
Exposar-se als nitrats a l’aigua no implica que s’hagi de desenvolupar un càncer
Carolina Donat-Vargasautora de l’estudi
El nitrat en l’aigua
Fibra, fruita, verdura i vitamina C per prevenir el càncer de pròstata
La recerca també apunta a un paper important de la dieta. L’equip investigador ha descobert que menjar abundant fibra, fruites i verdures o vitamina C podria reduir aquest efecte negatiu del nitrat en l’aigua de consum. En aquells homes amb consums més baixos de fibra, una ingesta més gran de nitrat va multiplicar per 2,3 la probabilitat de desenvolupar un càncer de pròstata.
«Els antioxidants, les vitamines i els polifenols de les fruites i verdures podrien actuar com a inhibidors de la formació de nitrosamines en l’estómac, que són els compostos amb potencial carcinogen«, explica Donat-Vargas. “D’altra banda, la vitamina C demostra una activitat antitumoral notable”, afegeix. «I la fibra beneficia els bacteris intestinals amb un efecte protector davant de tòxics derivats dels aliments».
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa
