15.8 C
Castelldefels
viernes, marzo 29, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Protestes independentistes al MNAC i un tall a l’AP-7 contra la cimera Sánchez-Macron

Protestes independentistes al MNAC

Protestes independentistes al MNAC. Els independentistes posa a prova la seva unitat i capacitat mobilitzadora en una protesta amb què pretén demostrar que el procés no s’ha acabat.

La cita marcarà, sens dubte, el transcurs de la cimera bilateral que celebren a Barcelona el cap del govern central, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron, i que culminarà amb la signatura d’un tractat de Barcelona d’amistat entre tots dos països. 

Centenars de persones es concentren a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalc, convocades pel Consell de la República, l’ANC i Òmnium, juntament amb una trentena d’entitats més i el suport d’ERC, Junts i la CUP.

Durant tot el matí el canal 3/24 fa un seguiment de què passa dins i fora de la cimera a la seu del MNAC, a Barcelona. 

La delegació dels republicans l’encapçala el seu president, Oriol Junqueras, que ha defensat que la seva presència a la protesta és compatible amb el fet que Pere Aragonès sigui a la trobada, cosa que critiquen altres sectors independentistes. «Sempre aprofitarem tots els espais per reivindicar els nostres drets i ho farem a dins i a fora d’aquesta cimera», ha afirmat en arribar.

Junqueras també ha insistit: «Volem deixar ben clar al govern espanyol que l’independentisme és ben viu«. I, a més de treure pit per la reforma del Codi Penal que ha permès derogar la sedició i reformular la malversació, ha afirmat que «el conflicte segueix» i «no s’acabarà fins que el conjunt de la ciutadania de Catalunya pugui votar».

En aquesta línia, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha afirmat que hi són presents perquè «celebrar a Barcelona aquesta cimera i fer-ho, com s’ha dit, per poder ensenyar al món que el procés d’independència s’ha acabat és una provocació i, davant de la provocació, responem amb mobilització».

Representants d'algunes de les entitats que donen suport a la concentració contra la cimera hispano-francesa, davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch
Representants de les entitats que donen suport a la concentració s’han fet una foto abans de començar (ACN/Mariona Puig)

Borràs ha afegit que celebren «que sigui una manifestació unitària». I preguntada per la presència d’Aragonès, mentre el seu partit es manifesta a l’exterior, ha afirmat: «Junts per Catalunya sempre hi ha estat i és qui decideix que pot estar a processó i repicant qui s’ha d’explicar».

Per part de la CUP, Carles Riera ha dit que «aquí no s’ha acabat absolutament res». «Som aquí per dir-li a Sánchez i Macron que en els Països Catalans la lluita continua fins que no acabem amb la repressió i puguem exercir lliurement els nostres drets».

Riera ha acusat el president de la Generalitat de posar una «pista d’aterratge» amb la taula de diàleg que, segons ell, «no ha servit per l’autodeterminació i l’amnistia, sinó per facilitar la desactivació del conflicte».

El president de la Generalitat hi és per donar-hi la benvinguda, i les últimes hores ha assegurat al diari francès Le Figaro que farà «tot el possible» perquè la cimera vagi bé.

Talls a l’AP-7

Una de les accions de protesta contra aquesta cimera ha estat a l’AP-7. Una quarantena de persones l’han tallat durant més de mitja hora a l’altura de la Roca del Vallès., en sentit nord, cap a Girona, pels volts de les 9 del matí.

La circulació s’ha restablert quan faltaven uns minuts per a dos quarts de deu. S’han arribat a formar fins a dos quilòmetres de cues.

Una mica més tard, han tallat la mateixa via, una mica més al nord, a l’altura de Llinars del Vallès.

Unes quaranta persones han tallat la calçada, provocant retencions (ACN)


Salutació, himnes i visita cultural

La comitiva del govern francès a la cimera l’encapçalarà Emmanuel Macron, acompanyat de deu ministres del seu govern, i arribarà a dos quarts d’onze al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Aquí seran rebuts pel president espanyol, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La presència del president Aragonès, per tant, es limitarà tan sols a aquest moment, en què es farà la salutació, s’escoltaran els himnes d’Espanya i França i es farà una salutació a les tropes de l’exèrcit espanyol.

El president francès, Emmanuel Macron, i el president espanyol, Pedro Sánchez, en la cimera sobre l'H2MED
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el francès, Emmanuel Macron, en la cimera de l’H2Med el 2022 (Moncloa)

Protestes independentistes al MNAC

Abans de l’arribada de la delegació francesa, sí que Sánchez i Aragonès els esperaran junts.

Un cop a dins, primer es faran les reunions dels dos presidents i les bilaterals, en què els ministres es trobaran amb els seus homòlegs. De ministres espanyols, com de francesos, n’hi haurà deu, entre els quals Yolanda Díaz o Miquel Iceta.

Posteriorment, es trobaran tots per posar en comú el que s’hagi tractat. Segons La Moncloa, les reunions es faran a les sales d’exposició del museu. Es calcula que la reunió acabarà cap a les dues. 

Macron aprofitarà l’elecció de Barcelona com a seu de la cimera per visitar la comunitat francesa a la capital catalana, la més important a l’estat espanyol. Ho farà després d’una visita al Museu Picasso, l’any en què es commemora el 50 aniversari de la mort del pintor.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias  La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights