RECETAS

Gambes amb xocolata

Plat representatiu de la cuina empordanesa

Ingredients

24 gambes.

2 grans d’all trinxats.

1 ceba gran tallada a la juliana.

1 manat d’herbes (llorer, farigola, orenga).

Pell de taronja seca.

Oli d’oliva.

Pebre negre.

Aigua o brou de peix.

Sal.

Per a fer la picada:

40 g de xocolata.

Un grapat d’ametlles i d’avellanes.

Uns brins de safrà una mica torrats.

Elaboració

Renteu les gambes, saleu-les, empebreu-les i poseu a escalfar una planxa al foc.

Quan la planxa sigui calenta, tireu-hi un petit raig d’oli i col·loqueu les gambes a sobre.

Ruixeu-les amb una mica més d’oli. Deixeu que es facin un parell de minuts per cada banda.

Mentrestant, peleu unes ametlles torrades, unes avellanes i poseu-les dins un morter.

Torreu durant uns instants uns brins de safrà en una paella i incorporeu-los a la picada. Trinxeu-ho a poc a poc, amb paciència.

Vigileu les gambes i doneu-li la volta quan calgui. Un cop fetes, reserveu-les. Al mateix temps, ja podeu posar a bullir el brou, si en teniu.

Ara, trinxarem uns alls i tallarem també la ceba a la juliana.

A continuació, en una olla baixa, hem de daurar l’all trinxat amb una mica d’oli.

Abans no es cremi, hi afegirem la ceba. Ho remenarem i seguidament hi afegirem les especies i la pela de taronja. Ho deixarem sofregir una mica.

Mentrestant, acabarem de fer la nostra picada. Talleu la xocolata a trossos i poseu-los dins el morter.

Quan el brou sigui calent hi posarem un cullerot a la picada per deixatar-la. Remeneu-ho bé fins que es desfaci tota la xocolata. Us ha de quedar d’un color ben fosc. Ho reservem.

Quan la ceba tingui un color transparent, hi afegirem les gambes. Ho remenarem tot plegat. I finalment, hi tirarem tres o quatre cullerots de brou, però que no acabi de cobrir completament les gambes. Deixar coure tot junt uns 5-8 minuts i llavors hi afegirem la picada.

Ja només ens queda trinxar una mica de julivert fresc i afegir-lo.

Deixeu-ho coure durant 2 o 3 minuts més i ja podem aturar el foc. Si us passeu amb el brou i us queda una salsa massa liquida, podeu afegir a la cassola una cullerada de farina i deixar que bulli uns minuts més, així espessirà.

Deixeu reposar el plat uns minuts, millor si son un parell d’hores. Escalfeu-ho i serviu-ho a taula ben calent.

Que no us falti el pa.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


*