Interessants troballes d’època preromànica a les excavacions de Castelló d’Empúries

Comença la segona campanya d’excavacions al voltant de la basílica de Castelló d’Empúries. Fa un any, en aquest municipi de l’Alt Empordà es van fer unes prospeccions per conèixer més a fons l’etapa altmedieval.

La campanya va permetre localitzar fins a catorze tombes de mitjans del s. VIII dC i primera meitat del IX enterrades sota el subsòl.

Els treballs dels arqueòlegs van confirmar que a l’entorn de la basílica de Santa Maria hi haviauna necròpolis vinculada a una església preromànica.

 

 

L’arqueòloga que dirigeix l’excavació, Anna Maria Puig, ha assegurat que es tracta d’un descobriment molt important per aportar dades sobre aquest període històric. Les restes humanes trobades corresponen a adults i nens.

«Sabem que formava part d’un cementiri molt més extens.»

Durant la intervenció també es van descobrir restes de murs d’un temple preromànic(documentat cap al 957) i d’un temple romànic (consagrat l’any 1068), així com unes antigues sitges d’èpoques posteriors.

 

 

Nova campanya

Els treballs s’han reprès aquesta setmana amb l’objectiu d’investigar l’origen d’un fossat on hi havia enterrades dues tombes més, que es van localitzar durant les primeres excavacions i que serien d’una etapa anterior.

Puig assegura que les troballes són «molt interessants» perquè han permès arribar a uns nivells del període altmedieval (segle VIII) que fins ara eren desconegudes pels especialistes.

 

 

L’alcalde, Salvi Güell, diu que el consistori aposta per aquest tipus d’actuacions amb l’objectiu d’aprofundir més en la història del poble.

«Castelló era l’antiga capital del comtat d’Empúries, però abans de l’època medieval tenia la seva història, i el que volem investigar són els inicis d’aquesta història.»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


*