Científics xinesos aconsegueixen clonar dos primats a partir de cèl·lules no sexuals

Zhong Zhong i Hua Hua, els dos macacos, s’han obtingut amb el mateix mètode amb què es va crear l’ovella Dolly

Zhong Zhong and Hua Hua, two cloned long tailed macaque monkeys are seen at the Non-Primate facility at the Chinese Academy of Sciences in Shanghai, China January 10, 2018. Picture taken January 10, 2018. Qiang Sun and Mu-ming Poo, Chinese Academy of Sciences handout from Cell/ via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. - RC141371A310
Zhong Zhong i Hua Hua són els dos primers primats clonats (Reuters)

Els primers primats clonats a partir de cèl·lules somàtiques -és a dir, no sexuals- ja han nascut. Es diuen Zhong Zhong i Hua Hua i són fruit de la recerca dirigida per Qiang Sun, de la Unitat de Recerca en Primats no Humans. Els dos noms deriven de l’adjectiu «zhonghua», que significa «poble xinès». L’article s’ha publicat a la revista «Cell».

Això obre la porta a obtenir poblacions de micos idèntics, cosa que, segons Qiang Sun, permetrà respondre a nombroses preguntes sobre la biologia dels primats. Però no només sobre primats, sinó també per fer avançar la medicina:

«Pots produir micos clonats amb el mateix material genètic excepte el gen que vulguis manipular. Això permetrà generar models reals tant per malalties del cervell com per càncer o trastorns immunològics o metabòlics i ens permetrà provar l’eficàcia de fàrmacs abans del seu ús clínic».

Zhong Zhong i Hua Hua no són els primers primats clonats. Però en el precedent de Tetra, un mico rhessus nascut el 1999, es va provocar la partició d’un embrió, el mateix procés que fa sorgir bessons de manera natural. La innovació en el cas anunciat aquest dimecres és que s’han obtingut a partir del mètode anomenat «transferència de nucli de cèl·lula somàtica», el mateix que l’any 1996 va donar lloc a l’ovella Dolly.

Aquest sistema s’havia utilitzat en vaques i en ratolins, però no hi havia tingut èxit en primats. Finalment, després d’uns quants anys de proves, l’equip xinès va fer servir una cèl·lula ja diferenciada del fetus.

Els dos macacos s’alimenten, de moment, amb biberó i tenen l’estat normal que s’esperaria de micos de la seva edat. Els científics han dit que esperen el naixement de més individus clonats els pròxims mesos.

Els investigadors també han destacat que han seguit de manera estricta totes les normes internacionals que regeixen la recerca amb animals. Però han cridat la comunitat científica a debatre quines pràctiques haurien de ser acceptades i quines no en la clonació de primats no humans. «Som conscients -han manifestat» que el futur de la recerca en aquest camp a qualsevol lloc del món depèn de si els científics segueixen estàndards ètics molt estrictes»

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


*